Ny transportkommissær vækker begejstring

VAGTSKIFTE: På grund af rokade i EU-Kommissionen hedder den nye transportkommissær alligevel ikke Maros Sefcovic. I stedet bliver det den uprøvede slovener Violeta Bulc, der efter mandagens høring i parlamentet får stor ros.

Foto: Europa-Parlamentet
Hjalte T. H. Kragesteen

Det blev ikke mødt med jubel i transportsektoren, da det midt i efterårsferien stod klart, at den nye transportkommissær alligevel ikke hedder Sefcovic til efternavn.

Den erfarne og ved høringen bundsolide Sefcovic havde allerede nået at sætte et godt aftryk som en dygtig kommissær, og nu havde kommissions-formand Jean-Claude Juncker oven i købet valgt at erstatte Sefcovic med den stort set uerfarne slovener, Violeta Bulc.

Men efter høringen mandag er der stor tilfredshed med den nye kommissær.

"Bulc lagde sig overbevisende op ad den linje, som allerede er udstukket for den nye kommission. Det gælder om at levere klare resultater, men også om at have det politiske bagland i parlamentet som medspiller," siger ITD’s erhvervspolitiske chef Nikolaj Stig Nielsen i en pressemeddelelse.

Samme toner lyder fra NLA, der hæfter sig ved, at Bulc på meget få dage havde evnet at sætte sig godt ind i stoffet. Administrerende direktør Søren H. Larsen lægger vægt på, at der også var positive meldinger om cabotage, hvor den nye kommissær lagde op til at se på de gældende regler. Men han ærgrer sig over, at hun - som den tidligere kommissær - talte om cabotage som et middel mod tomkørsel:

"Bulc havde tydeligvis også lyttet til Kommissionens embedsmænd, der hårdnakket tror på, at cabotage kan afskaffe tomkørsler, og at cabotage er godt for den grønne agenda. På det punkt må vi lige få korrigeret den kommende kommissærs opfattelse," siger Søren H. Larsen i en pressemeddelelse.

Kendte sagerne
At Bulc kom helskindet igennem mandagens høring var ikke givet på forhånd. Den siddende vicestatsminister i Slovenien har nemlig kun få uger på bagen i politik og en kulørt baggrund i slovensk erhvervsliv bag sig, hvor hun ikke mindst er blevet kendt for sin interesse i shamanisme, holisme og positive energier. 

Med kun fem dages forberedelsestid, siden Juncker annoncerede, at han ville sætte hende i spidsen for den europæiske transportpolitik, har hun ikke haft megen tid til at sætte sig ind i alt fra EU’s fjerde jernbanepakke til konkurrencesituationen i flybranchen, men hun gik smilende og entusiastisk til sin tre timer lange EU-eksamen og fik vundet både de folkevalgte og altså også transportbranchen over på sin side.

"Bulc havde lært imponerende meget om transport på relativt kort tid. Og selvom hun ikke kunne svare på mange detaljerede spørgsmål, så var det tydeligt, at hun vidste, hvad de forskellige parlamentarikere hentydede til med deres spørgsmål. Hun kendte sagerne, og det tegner derfor godt for en fremtidig dialog. Nu skal Bulc så vise, at hun kan styre embedsmændene i Kommissionen," siger Søren H. Larsen.

Dokumentation

Violeta Bulc - CV

Født: 24. januar, 1964 i Novo Mesto, Slovenien

Uddannelse: 

Bachelorgrad i Computer Science og Informatik fra Elektroingeniør fakultetet ved Lubljana Universitet, Slovenien

Kandidatgrad i Science og Informationsteknologi, Golden Gate University, San Francisco, USA

MBA: Bled School of Management, Slovenien

Karriere:

1991-1994: Ekspert for en analysegruppe hos DHL Systems, USA.

1994-1997: Leder af Institutionel Trafik hos Telekom Slovenia

1997-1999: Direktør for Forretningskarriere hos Telekom Slovenia

1999-2000: Vicepræsident hos Telemach ltd

2000-2014: Stifter og direktør for Vibacom Ltd - bæredygtige strategier og innovative økosystemer

2003: Rådgiver for MFA arbejdsgruppen i forbindelse med EU konventionen

2004-2007: Slovensk repræsentant i rådgivergruppen for ICT ved EU-Kommissionen. Rådgiver for EU-medlemsstater i forbindelse med udviklingen af EEU

2006-2008: Leder af arbejdsgruppen for udvikling af kommunikationsstrategi som en del af projektet: "Development of National Clustering Policy for Turkey" støttet af EU

2009-2014: Bestyrelsesformand for den slovenske NGO Umanotera, der arbejder for bæredygtig udvikling

2010-2012: Medlem af udvalget for et innovativt samfund i det slovenske parlament

2012: Medlem af arbejdsgruppen under EU-Kommissionen vedrørende e-Europe handlingsplan for 2012-2020

2012: Gæsteforelæser på MCI Universitetet i Innsbruck, Østrig 

2012-2014: Koordinator for en række workshops for bestyrelser i atomkraftværker, samt mere end 60 virksomhedsledere, i forbindelse med EU strategien 2020.

2013: Gæsteforelæser på Ljublana Universitet, Slovenien

2013: Medlem af bestyrelsen BCSSS (Bertalanffy Center for the Study of Systems Science)

2013: Medlem af Caux Round Table Group

2013: Interkontinental koordinator for WELTribe (World Evolutionary Learning Tribe)

2013-2014: Leder af programkomitéen i partiet SMC

2014: Minister for udvikling, strategiske projekter og samhørighed


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00