Ny undersøgelse fra Kraka: EU er ”en fandens god forretning”

Tænketanken Kraka har opgjort værdien af EU-medlemskab i en ny rapport.

Placeholder image
Direktør i Kraka, Peter Mogensen, vil gerne have den danske debat til at føres på et oplyst grundlag om, hvad medlemskabet egentlig har for værdi. Foto: Robin Skjoldborg

BRUXELLES: Hvad bibringer EU os i kroner og øre?

Omkring 140 milliarder om året, er det korte svar ifølge tænketanken Kraka. Sammen med Deloitte har Krakas analytikere forsøgt at sætte de økonomiske bivirkninger af dansk EU-medlemskab på formel.

Resultatet er det, direktør i Kraka Peter Mogensen kalder for ”en fandens god forretning” for Danmark.

”Her kigger vi helt lokumskoldt på, hvad der er i det for os økonomisk. Og der trækker vi hinanden op ved håret. Det gælder for de andre lande, men det gælder også for os,” siger Peter Mogensen.

”Og man skal ikke tage fejl. Det kommer den enlige mor i Hvidovre til gode og den rige oppe i Hellerup til gode, så det er et meget bredt løft af velfærd,” understreger han.

Tænketanken finder, at de såkaldte gamle EU-lande, der trådte ind i klubben mellem 1973, hvor Danmark blev medlem, og år 2000, i gennemsnit indkasserer et permanent løft på syv procent i bruttonationalprodukt ti år efter deres indtræden i forhold til, hvis de ikke havde været medlem.

Det løft i BNP svarer altså til 140 milliarder kroner årligt eller cirka 47.500 per beskæftiget dansker i 2020-priser. Det skal sammenholdes med, at Danmark netto lagde omkring ni milliarder kroner i medlemsgebyr til EU-klubben i 2019.

Her kigger vi helt lokumskoldt på, hvad der er i det for os økonomisk. Og der trækker vi hinanden op ved håret. Det gælder for de andre lande, men det gælder også for os.