Ny V-ordfører afviser ændringer i SU’en lige nu

UDSAT: SU-ordfører Marie Bjerre (V) afviser at ændre i SU’en, indtil en ekspertgruppe har fremlagt sine anbefalinger. Hun ser dog muligheder i at ændre i støtten til hjemmeboende og i stedet bruge pengene på investeringer i uddannelsessystemet.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Ikke lige nu, men måske på sigt.

Det er i SU’en til hjemmeboende på ungdomsuddannelserne, vi skal ændre, hvis vi skal ændre noget. Det er der, det vil skade mindst.

Marie Bjerre
SU-ordfører, Venstre

Sådan kan Venstres tanker om, hvorvidt SU’en til hjemmeboende på ungdomsuddannelserne skal afskaffes, opsummeres.

Fakta
Blå bog
  • Marie Bjerre er 33 år og født i Viborg.
  • Hun er uddannet jurist fra Københavns Universitet (2005-2010) og har blandt andet arbejdet i Europa-Parlamentet i Bruxelles (2010-2012).
  • Marie Bjerre blev ved folketingsvalget i 2019 valgt for Venstre i Nordjyllands Storkreds, hvor hun fik 8.627 personlige stemmer.
  • Ud over at være partiets SU-ordfører er Marie Bjerre også ordfører for bæredygtighed og verdensmål.

Kilde: ft.dk og Altingets kandidattest

”Jeg har ikke noget ønske om at forringe SU’en, for den er vigtig for den sociale mobilitet,” siger Venstres nyudnævnte SU-ordfører Marie Bjerre, inden hun fortsætter:

”Men det er SU’en til hjemmeboende på ungdomsuddannelser, vi skal ændre, hvis vi skal ændre noget. Det er der, det vil skade mindst,” siger det nyvalgte nordjyske folketingsmedlem.

Marie Bjerre understreger, at det er Venstres holdning, at der ikke skal foretages ændringer i SU-systemet lige nu, og at partiet afventer anbefalingerne fra den ekspertgruppe, der er nedsat til at se på SU’ens betydning for elevernes sociale mobilitet.

”Nu må vi se på, hvad ekspertgruppen siger. Men hvis vi skal kigge på noget, så er det de lavthængende frugter. Men jeg vil ikke sige, at den skal afskaffes,” siger Marie Bjerre.

Tanker allerede i spil inden valget
Det er ikke første gang, der i Venstre-kredse flirtes med tanken om at ændre i SU-systemet.

Allerede i 2015 ved et besøg på Espergærde Gymnasium lancerede Lars Løkke Rasmussen tanken om at afskaffe SU’en til hjemmeboende.

Dagsordenen blussede senest op igen inden valgkampen, hvor flere Venstre-profiler – blandt andre tidligere finansordfører Jacob Jensen og folketingsmedlem Morten Dahlin – betegnede det som tillokkende tanker.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00