Teatre vil være bæredygtige: "Vi har rigtig mange ting, som vi smider væk, når vi er færdige med en forestilling"

Dansk Teater har sammen med organisationen Bæredygtig Scenekunst NU lavet en handleplan for, hvordan landets teatre bliver mere bæredygtige. Aarhus Teater har arbejdet med det i fire år: "Det er ikke bare en dråbe i havet," siger direktør.

Aarhus Teater er et af de teatre, der har underskrevet initiativet fra Dansk Teater og Bæredygtig Scenekunst NU, og de har arbejdet strategisk med bæredygtighed siden 2017.
Aarhus Teater er et af de teatre, der har underskrevet initiativet fra Dansk Teater og Bæredygtig Scenekunst NU, og de har arbejdet strategisk med bæredygtighed siden 2017.
Marie Møller Munksgaard

Store kulisser, energisugende scenelamper og flotte kostumer.

Teaterforestillinger er ikke ligefrem bæredygtige per definition. Derfor er der brug for omstilling i scenekunstbranchen.

Det mener Aarhus Teater, som er blandt underskriverne på et nyt initiativ “En fremtid med bæredygtig scenekunst”, der er opstået i samarbejde mellem Dansk Teater og Bæredygtig Scenekunst NU. 

Fra scenekunstbranchen er der et stort ønske om at prioritere arbejdet med den grønne omstilling endnu højere.

Jeppe Bo Rasmussen
Politisk seniorrådgiver i Dansk Teater

“Der er ikke nogen tvivl om, at vi alle bliver nødt til at gøre noget for at få et mere bæredygtigt samfund. Vi kan ikke nøjes med bare at fortælle andre, hvordan de skal gøre det. Vi skal også selv gøre det,” siger Allan Aagaard, der er direktør for Aarhus Teater. 

Hos Aarhus Teater har man siden 2017 arbejdet med en strategiplan for, hvordan teatret kan blive mere bæredygtigt. Ifølge deres direktør, Allan Aagard, er de startet med “de lavthængende frugter” som for eksempel affaldssortering, udskiftning af plastikflasker og skift fra lamper til LED-belysning.

Nu har de også skrevet under på “en fremtid med bæredygtig scenekunst”. Og selvom man ikke er forpligtet til at efterleve initiativets handlingsplan, mener Allan Aagard at underskriften har betydning.

“Det er et signal til både kolleger og omverdenen om, at vi arbejder i en bæredygtig retning. Det siver ned oppefra, når vi viser, at ledelsen har fokus på bæredygtighed.” 

{{toplink}}
Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Initiativet ”En fremtid med bæredygtig scenekunst” giver overblik over en række redskaber og guides til, hvordan teatre kan øge bæredygtigheden på forskellige områder. Hvis man som teater underskriver initiativet, opfordres man til at udvælge fem konkrete handlingspunkter, som man vil arbejde med.

"Fra scenekunstbranchen er der et stort ønske om at prioritere arbejdet med den grønne omstilling endnu højere. Vi oplever, at der allerede er mange vigtige tiltag og gode ideer på tværs af landets teatre," udtaler Jeppe Bo Rasmussen, politisk seniorrådgiver i Dansk Teater, i en pressemeddelelse.

0:000:00