Nyt PC-kørekort skal løfte danskernes digitale kompetenceniveau

OPGRADERING: Hver anden voksne dansker på arbejdsmarkedet mangler ifølge OECD helt basale kompetencer inden for information, kommunikation og teknologi. Derfor foreslår HK og en række erhvervsaktører et statsfinansieret, gratis online uddannelsesprogram.

I 1996 var civilingeniør Jan Lemkov en af de første, der fik PC-kørekortet. HK, Dansk Erhverv og Netcompany foreslår nu et nyt digitalt kørekort, der er gratis og kan tages online, for at styrke danskernes it-færdigheder.
I 1996 var civilingeniør Jan Lemkov en af de første, der fik PC-kørekortet. HK, Dansk Erhverv og Netcompany foreslår nu et nyt digitalt kørekort, der er gratis og kan tages online, for at styrke danskernes it-færdigheder.Foto: Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix
Henrik Moltke

Tilbage i 1990'erne bredte en finsk idé, der blev videreudviklet i Danmark, sig globalt: PC-kørekortet.

PC-kørekortet blev en succes, fordi den satte en standard for uddannelse i den personlige computers mest basale funktioner og programmer, såsom tekstbehandling, regneark, email og internet, som stadig var nyt for mange.

I juni 1996 udstedte Dansk IT det første danske PC-kørekort, og den internationale version bredte sig siden til over 150 lande. Nu, 23 år senere, vil HK, Dansk Erhverv og en sammenslutning af virksomheder, som kalder sig Digital Dogme, genintroducere PC-kørekortet. Igen kommer inspirationen fra Finland, hvor over 185.000 (heraf 40 procent finner) har deltaget i et gratis kursus i kunstig intelligens. 

Svært ved transitionen
Idéen om det nye PC-kørekort er en reaktion på den stigende automatisering og forandringer på arbejdsmarkedet, der skyldes ny teknologi.

"Vi rejser bestemt videre på ryggen af PC-kørekortet. Hvis vi ikke havde taget initiativet dengang, så er vi bange for, at titusindvis af HK'ere havde mistet deres arbejde" siger Kim Simonsen, forbundsformand for HK, der ud over det finske eksperiment peger på forsøgsfaget teknologiforståelse i folkeskolen som inspiration for idéen om et nyt digital kørekort.

En rapport om effekterne på det danske arbejdsmarked, som McKinsey i 2017 skrev til Disruptionrådet, forudså at "en gruppe på omkring 250.000–300.000 beskæftigede kan få svært ved transitionen". Og ifølge HK, der henviser til tal fra OECD-økonomen Paolo Falco, mangler hver anden voksne dansker enten helt computererfaring eller basale it-færdigheder.

Manglende it-færdigheder er et tabu
"Vores forslag er et vigtig skridt på vejen til, at alle kan udvikle deres digitale og tekniske kompetencer," siger André Rogaczewski, administrerende direktør i Netcompany og stifter af Digital Dogme:

"En af de vigtigste samfundsopgaver i de kommende år er at sikre en bedre udbredelse af digitale færdigheder i befolkningen. Det er ikke kun afgørende for os, der udvikler it-systemer. Det er afgørende for Danmark og Danmarks fremtid".

Det er målet, at fem procent af den danske arbejdsstyrke eller 150.000 personer vil gennemføre det frivillige uddannelsesprogram, som HK vil udbyde i samarbejde med Dansk Erhverv og Netcompany, inden for fem år.

0:000:00