Lille sundhedseffekt og maksimal indtjening: Derfor raser eksperter over udsigt til ny tobakspris

BAGGRUND: Regeringen beskyldes for kynisme efter planer om mindre prisstigninger på tobak. Små stigninger skæpper nemlig godt i statskassen, men får kun få rygere til at droppe cigaretterne.

Langt færre unge vil begynde at ryge, hvis prisen sættes markant op, viser internationale erfaringer.
Langt færre unge vil begynde at ryge, hvis prisen sættes markant op, viser internationale erfaringer.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Hvad er den perfekte pris på en pakke cigaretter, set fra et samfundsøkonomisk perspektiv? 

Svaret på det spørgsmål er baggrunden for, at sundhedsaktører i sidste uge gik ud med skarpe fordømmelser, da Altinget kunne fortælle, at regeringen planlagde en prisstigning på en pakke cigaretter på cirka ti kroner, indfaset over tre år. 

"Det er for slapt. Lige da jeg hørte det, troede jeg, det var løgn. Det er helt, helt utilfredsstillende," lød det fra direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Men hvorfor ikke bare glæde sig over en prisstigning − og så affinde sig med, at den måske bliver knap så stor som ønsket?

Forklaringen kan findes i en analyse, som Skatteministeriet offentliggjorde få dage før, Lars Løkke Rasmussen (V) udskrev valg.

Den viser, at hvis formålet er at få så mange skatteindtægter som muligt, skal prisen på en pakke cigaretter ligge mellem 52 og 55 kroner. Det vil give et provenu på cirka 650 millioner kroner om året.

Så når regeringen planlægger en forhøjelse af tobaksafgiften, der vil give 600 millioner kroner i 2023, har de lagt sig lunt i svinget.

Sætter man prisen op til 60 kroner per pakke, som Konservative har foreslået, vil det kun give 475 millioner kroner om året, viser beregningerne:

 

Dokumentation

Tobaksafgift og samfundsøkonomi

Tobaksafgifterne har givet færre indtægter de senere år. Det afspejler blandt andet et lavere forbrug, og at afgiften på cigaretter ikke er ændret siden 2014. 

Skatteministeriet offentliggjorde i maj en analyse, der viser, at prisstigninger på tre-fire kroner for en pakke cigaretter kan have en positiv effekt på samfundsøkonomien og de offentlige finanser. Omvendt viser analysen, at prisstigninger ud over ti kroner kan være forbundet med et samfundsøkonomisk tab. Beregningerne baserer sig blandt andet på skøn over, hvor meget danskerne vil køre over grænsen for at købe cigaretter.

Se hele analysen her.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00