Debat

Østergaard: Slut med lighedstegn mellem velfærd og offentlig sektor

DEBAT: Radikale vil foreslå en Fri­vil­l­ighedskommission i Danmark, der skal afdække vil­kå­re­ne for frivillighed, ændringerne i må­den vi er frivillige på, samt hvordan vi gør velfærden til et fælles anliggende. Det skriver Morten Østergaard.

En datters snak med sin mor om bør­ne­bør­nenes sko­le­gang, eller et knus fra en gammel ven kan aldrig erstattes af en samtale med hjemmehjælperen, skriver Morten Østergaard.
En datters snak med sin mor om bør­ne­bør­nenes sko­le­gang, eller et knus fra en gammel ven kan aldrig erstattes af en samtale med hjemmehjælperen, skriver Morten Østergaard.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Østergaard
Politisk leder for Radikale Venstre

Landet over er dygtige frivillige hver dag noget for nogen. De gør en kæmpe indsats og en stor forskel. Dan­skerne engagerer sig bredt i frivilligt arbejde. I 2014 deltog 42 procent i ulønnede aktiviteter og over en femårig pe­riode, har omkring 70 procent været aktive. Det en­ga­ge­­ment, den forandringskraft og den lyst til at gøre en forskel, skal vi bruge til at skabe fremtidens velfærd. 

Som radikal er jeg drevet af ambitionen om at skabe en bedre velfærd i Danmark – ikke af frygten for, om vi kan bevare status quo. Vi har i Radikale Venstre præsenteret fem radikale pejlemærker for fremtidens velfærd. Et af disse hand­ler om lysten til at være noget for andre. Med et rettighedsbaseret vel­færds­sam­­fund og en høj skat­te­pro­cent har vi fået skabt en kultur, hvor det ofte handler om, hvad vi hver især har ret til – og sjældent om, hvad vi egentlig har brug for. ”Når jeg betaler en høj skat – har jeg ret til…” lyder det ofte. Jeg ønsker et opgør med ”no­get for noget”-kul­turen. Frem­ti­dens vel­færd­, skal i stedet gennemsyres af lysten til at være noget for no­gen.    

Når vi siger, at ”fremtidens velfærd skaber vi sammen”, gør vi det, fordi vi tror på at de folkelige fællesskaber har en værdi i sig selv. At velfærd ikke er noget man trækker i en automat eller alene handler om den offentlige sektor. En datters snak med sin mor om bør­ne­bør­nenes sko­le­gang, eller et knus fra en gammel ven kan aldrig erstattes af en samtale med hjemmehjælperen. Velfærd handler basalt set om at ”fare vel” i livet. Og det kan en SOSU-assistent, en skolelærer eller en pædagog naturligvis ikke sørge for på egen hånd. Vi skal blive bedre til at hjælpes ad – dygtige offentligt ansatte, begejstrede og engagerede frivillige, socialt ansvarlige virksomheder og alle andre, der har noget at byde ind med i forhold til fremtidens velfærd. Det skal være slut med at sætte lighedstegn mellem velfærd og den offentlige sektor.

Jeg ønsker et opgør med ”no­get for noget”-kul­turen. Frem­ti­dens vel­færd­, skal i stedet gennemsyres af lysten til at være noget for no­gen.    

Morten Østergaard (R)

Derfor foreslår vi, at der med udgangspunkt i det frivillighedscharter, der blev lavet i 2013, nedsættes en Fri­vil­l­ighedskommission i Danmark. Kommissionen skal afdække vil­kå­re­ne for frivillighed, ændringerne i må­den vi er frivillige på, samt hvordan vi gør velfærden til et fælles anliggende. Hvor og hvordan kan civilsamfundet og den offentlige sektor sammen fremme en bedre velfærd? Hvordan gør vi alt dette med frivilligt engagement som stør­re driv­kraft end i dag? Og hvad vil det betyde for offentligt ansatte, politikerne de fri­villige selv?

Kommissionen skal have frie rammer, eget sekretariat og skal kun belyse vilkårene for frivillighed og at komme med anbefalinger til, hvordan rammerne for fremtidens velfærd kan styrke med fri­vil­lig­hed som omdrejningspunkt. Kommissionen skal bestå af repræsentanter fra Frivilligrådet, ar­bejd­s­mar­kedets parter, COI, de størs­te fonde i Danmark, KORA, kommunale forvaltningschefer, prak­sis­med­arbejdere og politikere, samt social­økonomiske virksomheder som ”Cykling uden alder”, ”Specia­lis­ter­ne” og ”High Five”.

Morten Østergaard - Politisk leder for Radikale Venstre.
Morten Østergaard - Politisk leder for Radikale Venstre. Foto: Kim Vadskær

Jeg tror, vi kan skabe en markant bedre velfærd – sammen. Især hvis vi giver plads til flere, som gerne vil væ­re noget for nogen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00