Opgør med landbrugspakken: Regeringen lander smal aftale om nye kvælstof-krav til landbruget

KVÆLSTOF: Efter et længere forhandlingsforløb har regeringen og de røde partier landet en aftale om nye kvælstofkrav til landbruget. Samtidig lægges spor ud til fremtidens store kvælstof-slag.

Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Det blev ikke den brede aftale, som regeringen egentlig havde ønsket det.

Mandag formiddag står det klart, at regeringen i stedet er enig med sine støttepartier og Alternativet om nye ekstra kvælstof-krav til landbruget.

”Jeg er glad for, at vi med denne aftale kan præsentere en række tiltag, som vil gøre Danmark mere grøn og bæredygtig. Mindre forurening af vandmiljøet, mere skov og færre drivhusgasser allerede fra 2020. Det er en god aftale, som peger i den rigtige retning,” siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Aftalen sikrer i første omgang, at der afsættes 65 millioner kroner ekstra til at fremrykke et reduktions-krav på 1.150 ton kvælstof fra 2021 til 2020, sådan at der i 2020 bliver et ekstra krav om efterafgrøder på 130.000 hektar. Det sker fordi kvælstofudledningen ikke er faldet som forudsat i landbrugspakken.

Vi lykkedes ikke med at få en bred aftale i denne omgang, men det er magtpåliggende for regeringen, at aftaler på landbrugsområdet er brede. Derfor kommer vi til at gøre forsøget igen, når vi skal kigge videre frem.

Mogens Jensen (S)
Fødevareminister

Foruden de konkrete kvælstofkrav, der følger regeringens udspil til punkt og prikke, er der også afsat penge til økologi, privat skovrejsning, og så er der tilført ekstra midler til urørt skov.

Derudover er partierne enige om, at kvælstofpuljerne, der skulle give plads til yderligere havbrug, bliver droppet, og at pengene der skulle bruges til at kompensere merudledningen fra havbrug i stedet vil blive brugt til at forbedre vandmiljøet på anden vis.

Opgør med landbrugspakken
Kaster man et blik på aftaleteksten er den tænkt som et første skridt i et opgør med blå bloks landbrugspakke. For partierne fremrykker ikke kun det ekstra krav til efterafgrøder. Man skriver i aftalen sort på hvidt, at der er behov for en oprydning efter landbrugspakken, og at det aftalte ekstra krav kun indhenter noget at efterslæbet.

Radikales miljøordfører Zenia Stampe beskriver da også dagens aftale som en ”akut oprydningsindsats”, der kun er begyndelsen.

”Jeg ser derfor frem til forhandlingerne om den fremtidige kvælstofindsats, og jeg er ikke i tvivl om, at vi skal op i et helt andet gear, hvis vi for alvor skal passe på vandmiljøet og overholde EU’s vandrammedirektiv,” siger hun i en pressemeddelelse.

Enhedslistens fødevareordfører Søren Egge Rasmussen omtaler ligeledes dagens aftale som ”et skridt i den rigtige retning for at rydde op efter landbrugspakken.”

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Miljø, som du kan læse her. Du kan også tegne et prøveabonnement her

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00