Røde partier kritiserer udflytning: ”Løkke har kastet en håndgranat ned i miljøområdet”

UDFLYTNING: Regeringens melding om, at Miljøstyrelsen skal flyttes til Odense, får hård kritik fra dele af oppositionen. Men Socialdemokratiet stoler på, at regeringen sikrer fagligheden.

Det er netop kommet frem, at Miljøstyrelsen skal flyttes fra København til Odense. Og i den anledning bliver&nbsp;miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V)&nbsp;budt velkommen på Odense Rådhus af&nbsp;borgmester Peter Rahbæk Juel (S).<br>
Det er netop kommet frem, at Miljøstyrelsen skal flyttes fra København til Odense. Og i den anledning bliver miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) budt velkommen på Odense Rådhus af borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
Foto: Ritzau/Birgitte Carol Heiberg
Hjalte T. H. Kragesteen

Udflytningen af Miljøstyrelsen til Odense vækker i den grad bekymring hos dele af oppositionen.

Her frygter flere partier, at det kommer til at betyde et stort videnstab, som vil sætte spor i årene frem.

”Jeg er meget bekymret for, at Miljøstyrelsen kommer til at mangle solid faglig viden, som er nødvendig for at håndtere et så komplekst område,” siger Alternativets miljøordfører, Christian Poll.

Han peger eksempelvis på kemikalieområdet og reguleringen af industrivirksomheder, som han beskriver som ”ekstremt teknisk”.

Det ligner, at Lars Løkke og Esben Lunde Larsen har kastet en håndgranat ned i miljøområdet. 

Ida Auken (R)
Miljøordfører

Da regeringen onsdag meldte sin udflytningsplan ud, stod det hurtigt klart, at Miljøstyrelsen står over for de største ændringer. Hele styrelsen skal flyttes til Odense, hvor der skal indlogeres omkring 440 medarbejdere.

Mange ændringer
Det er bestemt ikke første gang, at regeringen flytter rundt på Miljø- og Fødevareministeriets styrelser. NaturErhvervstyrelsen er flyttet til Sønderjylland og hedder nu Landbrugsstyrelsen. Halvdelen af den daværende Naturstyrelse blev flyttet til Randbøl i Midtjylland, mens den anden halvdel først blev organiseret som Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning for sidenhen at blive fusioneret med den gamle Miljøstyrelse.

Sidste forår flyttede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) omkring 50 medarbejdere fra Miljøstyrelsen til departementet. Og i denne omgang udflytning skal op til 150 mennesker flyttes fra Miljøstyrelsen og ind til Slotsholmen.

Dertil kan lægges, at der er lavet en helt ny klagestruktur på miljø-, natur- og planområdet, og klagenævnene er blevet flyttet til Viborg. Og så er ansvaret for planloven blevet flyttet til Erhvervsministeriet.

En stribe af de medarbejdere, der nu skal flytte til Odense, blev så sent som sidste år – da den nye Miljøstyrelse blev etableret – rykket fra den ene ende af København til den anden. Huset i Haraldsgade på Østerbro er stadig i gang med en større renovering, der skulle sikre gode forhold for de nye medarbejdere, som nu bliver rykket til Odense.

En håndgranat på miljøområdet 
Radikales miljøordfører Ida Auken mener, at der udestår et oprydningsarbejde på miljøområdet, hvis rød blok vinder magten ved næste valg. Hun understreger, at hun er tilhænger af udflytning af statslige arbejdspladser, men at regeringen har været alt for hårdhændet på miljøområdet.

”Det kommer til at koste dyrt i forhold til den viden, der er bygget op gennem mange år. Og det kan betyde meget for Danmarks førerposition, når vi risikerer at miste mange gode medarbejdere,” siger Ida Auken og fortsætter:

”Det ligner, at Lars Løkke og Esben Lunde Larsen har kastet en håndgranat ned i miljøområdet. Det ligner et målrettet angreb på miljøpolitikken.”

Det kan jo også være, at de mener det, når de siger, at det bliver fint i Odense?

”Jeg har meget lidt tillid til, at regeringen ønsker at passe på miljøområdet. Og man risikerer altså at tabe viden, som er blevet bygget op over mange, mange år,” siger Ida Auken.

Men vil man ikke kunne sige det om alle styrelser, der skulle flyttes?

”Nu er det altså ikke den første styrelse i Miljø- og Fødevareministeriet, som man rykker ud på den her måde. Man er ved at hugge ministeriet op i småbidder,” siger Ida Auken.

S stoler på regeringen
Både Radikale og Alternativet er også bekymrede for, at der bliver flyttet flere folk til departementet. Partierne frygter større politisk styring.

”Det er problematisk, fordi der er brug for en stærk styrelse, der arbejder fagligt, så vores indsats på miljøområdet er fagligt funderet, og så politisk uafhængigt som muligt. Men når ministeren trækker flere medarbejdere ind i departementet, så svækkes fagligheden,” siger Christian Poll. 

Både Danmarks Naturfredningsforening, WWF og to fagforeninger har til Politiken torsdag udtrykt stor bekymring for udflytningen. Selvom det gør indtryk på Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, så er han på linje med regeringen.

”Det er klart, at jeg tager det meget alvorligt, når flere toneangivende organisationer råber vagt i gevær af frygt for videnstab. Men vi bakker op om ministerens beslutning,” siger han og fortsætter:

”Det er min forventning, at regeringen har gjort sit arbejde ordentligt. Og at regeringen har vurderet, at det kan ske, uden at det går ud over fagligheden.”

Christian Rabjerg Madsen påpeger også, at det er ministerens prærogativ at trække flere medarbejdere tæt på sig, hvis han ønsker det.

”Jeg tror, at man er nødt til at holde fast i, at det er ministerens ret at designe organisationen. Jeg vil overlade motivfortolkningen til andre,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Esben Lunde vil undgå videnstab
Esben Lunde Larsen sagde onsdag til Altinget, at han er glad for og tryg ved, at Miljøstyrelsen skal flytte ud.

”Det er min oplevelse, at det er godt, at man har institutioner rundt i landet, så man er tæt på de borgere, man forvalter miljøpolitik for,” lød argumentet onsdag til Altinget.

Og til Fyns Stiftstidende har han ladet forstå, at han er opmærksom på at undgå videnstab.

”Jeg er meget optimistisk om, at der er meget videnskompetente mennesker på Fyn, som kan bidrage til at opbygge en styrelse. Det har vi haft god succes med andre steder i landet, og det er jeg sikker på, vi også får her. Men det er klart, vi vil gøre, hvad vi kan for at bygge en vidensbro, så videnstabet ikke bliver for stort,” siger miljøminister Esben Lunde Larsen til Fyens Stiftstidende.

I Miljøstyrelsen har man taget sig en dags betænkningstid, før man meldte ud til offentligheden. Ifølge direktør Lars Hindkjær går man til opgaven med krum hals.

”Vi har fået den vel nok hidtil største opgave i regeringens udflytningsprogram, som fra i dag vil have ledelsens førsteprioritet. Direktionen vil i den kommende tid sammen med den øvrige ledelse og medarbejderne koncentrere kræfterne om at finde de bedst mulige løsninger både for opgaverne, for medarbejderne og for den nye styrelse og arbejdsplads i Odense,” siger han i en kortfattet pressemeddelelse.

Ministeriet arbejder nu på en plan for, hvilke arbejdsopgaver og ansatte der skal overføres til departementet, og hvilke der flytter til Odense. Det forventer man at have på plads i begyndelsen af februar. Selve flytningen af Miljøstyrelsen skal effektueres i første halvdel af 2019.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00