Opsamling: Byggeriet skal være mere ambitiøse i kampen om den grønne omstilling

OPSAMLING: Byggeriet har ikke tabt kampen om den grønne omstilling, men der er brug for at stille større krav til branchen og ændre på rammerne for byggeriet, lyder det fra flere aktører. Altinget By og Bolig giver dig her en opsamling på debatten.

Byggebranchen har ikke tabt kampen om den grønne omstilling, men der skal stilles mere ambitiøse krav. Altinget By og Bolig samler op på debatten.
Byggebranchen har ikke tabt kampen om den grønne omstilling, men der skal stilles mere ambitiøse krav. Altinget By og Bolig samler op på debatten.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Nej, byggeriet har ikke tabt den grønne omstilling. Men byggebranchen og regeringen må være mere ambitiøse for byggeriets omstilling.

Sådan lyder konklusionen fra en lang række debattører, som de seneste måneder har debatteret på Altinget By og Bolig under overskriften ”Har byggeriet tabt kampen om den grønne omstilling?”

Byggeriet står nemlig ikke altid først for, når der skal diskuteres løsninger på klimakrisen. I stedet fylder særligt omstillingen til grønne energikilder og store teknologiske løsninger som power-to-x.

Denne udvikling kan skyldes, at bygningernes udledninger netop bliver mindre, desto grønnere grønnere produktionen af energi bliver.

Men byggeriet spiller fortsat en helt central rolle i den grønne omstilling, har det lydt fra flere debattører i debatten. For selvom energien bliver grøn, er den ikke gratis. Derfor er der brug for at sætte endnu mere ind i kampen for energieffektiviseringer.

Flere aktører peger på, at der allerede er gang i en masse initiativer i branchen, der skal sikre flere energieffektiviseringer. Men der er brug for større ambitioner fra både branchen selv og fra regeringen.

Derfor skal rammerne for energieffektiviseringerne gøres nemmere, det skal være lettere for den enkelte borger at energieffektivisere og regeringen må stille skrappere krav til omstillingen. Samtidig peger aktører på, at eksempelvis budgetloven står i vejen for den kommunale grønne omstilling.

Altinget By og Bolig giver dig her en opsamling på debatten, som du efterfølgende kan dykke mere ned i.

Palle ThomsenPalle Thomsen
Direktør, Danske Byggecentre

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00