Opsamling: Her er aktørernes bud på, hvordan vi får flere op på fuld tid

TEMADEBAT: Ældreplejen fattes hænder, mens en stor andel af de ansatte i sektoren er ansat på deltid. Altinget Ældre spurgte, hvordan vi udløser potentialet. Her er svarene. 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Over de kommende år kommer ældresektoren til at mangle mange tusinder af ansatte.

Det kræver styrket rekruttering og bedre fastholdelse, men der er også et potentiale i at ansætte flere på fuld tid fremfor deltid. 

Men det er ikke så nemt. For både ledere og medarbejdere lader til at trives med deltidsansættelser. 

Derfor gav Altinget Ældre tidligere på efteråret ordet til en række af sektorens nøgleaktører, der gav deres bud på, hvordan man løser problemet.

Du kan få overblikket over de mange pointer herunder. 

 

Torben Klitmøller HollmannEt ordentligt arbejdsmiljø og bedre tid til kerneopgaven var blandt anbefalingerne fra Torben K. Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA. Han mente også, at der skal tages et opgør med brugen af vikarer i ældreplejen.

"Når timer bliver ledige, så tilbyd dem til dem, der allerede arbejder på plejecentret eller i hjemmeplejen. Lige nu er der mange steder tendens til i stedet at hyre vikarer og timelønnede ind," skrev han.

Du kan læse hele indlægget her

Dokumentation

Temadebat: Hvordan får vi ældreplejens deltidsansatte op i tid? 

“Vi får brug for mange flere i hele sektoren. Altså flere medarbejdere fremover.” 

Det var en af sundheds- og ældreminister Magnus Heunickes (S) afsluttende bemærkninger under Ældretopmødet i begyndelsen af oktober. 

Selv lagde ministeren vægt på ny rekruttering for at gøre op med problemet, men der er også umiddelbart et stort potentiale for at tiltrække mere arbejdskraft til ældreplejen, hvis flere af de deltidsansatte social- og sundhedshjælpere går op i tid. 

I dag er hele 72 procent af de ansatte i ældreplejen nemlig ansat på deltid – og af dem er det blot 59 procent, der selv har valgt det, viste en analysefra Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed, der udkom i foråret 2020. 

Analysen viste dog også, at kun 12 procent af de deltidsansatte er utilfredse med deres timetal. 

Nu spørger Altinget Ældre i en ny temadebat en række aktører og eksperter på området, om der er et uforløst potentiale i de deltidsansatte ansatte i ældreplejen – og hvordan det kan forløses.  

Altinget takker alle debattører for deres indspark i debatten.


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00