Opsamling på temadebat: Det vil aktørerne have ud af ældretopmødet

TEMADEBAT: Altingets debat om ældretopmødet, som finder sted 30. september og 1. oktober, er ovre. Her er et overblik over deltagernes debatindlæg.

TV 2-dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden' afdækkede, at en dement borger på 90 år blev udsat for omsorgssvigt på Kongsgården i Aarhus.
TV 2-dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden' afdækkede, at en dement borger på 90 år blev udsat for omsorgssvigt på Kongsgården i Aarhus.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Skjulte videooptagelser på plejehjem i Aarhus og Randers har fået borgere, politikere og interesseorganisationer til at debattere forholdene i ældreplejen vidt og bredt.

TV 2 sendte i juli dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden', som gennem familiers udsagn og videooptagelserne viste, at to demente borgere på 90 år blev udsat for omsorgssvigt.

Optagelserne fik sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at indkalde et topmøde, hvor borgere, pårørende, ledere og medarbejdere over to dage skal komme med konkrete forslag til retningen for fremtidens ældrepleje.

Forud for topmødet, som finder sted 30. september og 1. oktober, har Altinget givet ordet til aktører, som i debatindlæg er kommet med bud på, hvordan de vil forhindre mere omsorgssvigt i ældreplejen, hvilke løsninger de vil satse mere på end andre, og hvordan de vil undgå, at topmødet munder ud i skåltaler fremfor konkrete resultater.

Her får du et overblik over aktørernes debatindlæg og deres hovedbudskaber:

 

Tine RostgaardKan vi løse problemerne i ældreplejen? Det spurgte professor i socialt arbejde og velfærdspolitik Tine Rostgaard fra Roskilde Universitet. "Ovenpå sommerens afsløringer af omsorgssvigt i to plejeboliger er det nok tiden til at træde et skridt tilbage og se lidt nærmere på, hvad der er op og ned i debatten – og hvad vi muligvis kan stille op".
Læs indlægget her

 

Torben Klitmøller HollmannÆldreområdets nuværende model fra 1980'erne har udlevet sin tid, mente formand for social- og sundhedssektoren i FOA Torben Klitmøller Hollmann. "Vi tror ikke på et todages topmøde som et kvikfix, men begyndelsen på en længere proces, hvor vi løser det åbenlyse først, men ikke glemmer det lange blik ud i fremtiden".
Læs indlægget her

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00