Opsamling: Sådan skal eleverne fordeles på gymnasierne

OPSAMLING: Siden ekspertgruppen om elevfordeling i februar offentliggjorde sine anbefalinger, har en stribe aktører diskuteret elevfordelingen på Altinget Uddannelse. Vi giver dig her en opsamling på debatten.

Hvordan skal gymnasieeleverne fremover fordeles? Det har flere aktører debatteret de sidste måneder.
Hvordan skal gymnasieeleverne fremover fordeles? Det har flere aktører debatteret de sidste måneder.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Før coronakrisen for satte ind, offentliggjorde en ekspertgruppe i februar sine anbefalinger til fremtidens elevfordeling på landets gymnasier.

Efter et års tilløb anbefalede eksperterne blandt andet en ny klyngemodel, der skal gå på tværs af regioner og nuværende fordelingsudvalg.

Anbefalingerne satte igen gang i debatten om, hvordan elever fordeles, så gymnasier ikke rammes af elevflugt eller får en overrepræsentation af bestemte elevgrupper. 

I debatten er der sat spørgsmålstegn ved, om klyngemodellen er den rigtige løsning, da den fratager elevernes deres frie valg. 

Andre har slået et slag for, at regionerne skal stå i spidsen for fordelingen, så der kan tages hensyn til særlige forhold rundt om i landet. 

Nogle er bekymrede for, at hhx og htx vil miste elever med den nye model, mens andre hellere ser karakterkrav fremfor fordelingsmodeller.

De regionale fordelingsudvalg har fået mulighed for at lave egne fordelingsregler for det kommende skoleår, men gymnasierne må fortsat vente på en langsigtet løsning. Grundet coronakrisen er der nemlig endnu ikke blevet fulgt politisk op på ekspertgruppens anbefalinger.

Indtil da giver Altinget Uddannelse dig her en opsamling på debattens indlæg, som du efterfølgende selv kan dykke mere ned i.

Martin MejlgaardMartin Mejlgaard

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00