Opsamling på temadebat: Sådan får vi flere ældre til at arbejde længere

TEMADEBAT: Altingets debat om, hvordan flere ældre kan arbejde længere end persionsalderen, er ovre. Her er et overblik over deltagernes debatindlæg.

Centrale aktører har i Altingets temadebat kommet med bud på, hvordan de vil få ældre til at arbejde længere.
Centrale aktører har i Altingets temadebat kommet med bud på, hvordan de vil få ældre til at arbejde længere.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Økonomer, erhvervsliv og politikere har ønsket, at flere ældre skal arbejde længere end pensionsalderen.

Selvom mange ældre allerede gør det, og endnu flere gerne vil, ønsker de færreste at fortsætte på fuld tid og vil hellere foretage en glidende overgang til pensionisttilværelsen.

Både på Christiansborg og ved overenskomstbordet har parterne forsøgt at hjælpe processen på vej blandt andet med kontante præmier, bedre muligheder for nedsat tid for seniorer og mere smidige pensionsregler.

Men mange oplever fortsat, at regler og kulturen på arbejdspladserne primært er indstillet på fuldt stop ved den officielle pensionsalder.

I slutningen af sidste år præsenterede Seniortænketanken 20 anbefalinger, som sendte opfordringer til arbejdsmarkedets parter, pensionsbranchen og politikerne.

Altinget gav ordet til en række centrale aktører, som i debatindlæg kom med bud på, hvordan de ville få ældre til at arbejde længere.

Her får du et overblik over aktørernes debatindlæg og deres hovedbudskaber:

 

Camilla GregersenKom ind i kampen, og tilbyd attraktive arbejdsvilkår til ældre, mente Dansk Magisterforenings formand, Camilla Gregersen. "Der er ikke én løsning, der passer til alle. Centrale rammer og aftaler bør tage udgangspunkt i, at der lokalt på arbejdspladserne skal være rum til og fokus på at prioritere de indsatser og de redskaber, der bedst understøtter de lokale behov".
Læs indlægget her

Dokumentation

Fakta

Erhvervslivet er i den nuværende højkonjunktur afhængig af et så højt arbejdsudbud som muligt.

Siden 2013 er arbejdsstyrken vokset med 159.000 personer, hvor en stigende erhvervsfrekvens blandt de 60- til 70-årige udgør mere end 60.000 personer.

Statistikkerne viser også, at seniorer i stigende grad fortsætter længere på arbejdsmarkedet både i årene op til pensionsalderen og efter.

Seniortænketanken har slået fast, at 28 procent af de 65- til 67-årige og 10 procent over 67 år i 2017 valgte at arbejde efter pensionsalderen.


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00