Organisationer foreslår nedsat moms for restauranter og hoteller

CORONA: Sænk momsen for de hårdtprøvede restauranter og hoteller frem mod 2022, foreslår Horesta og L&F. Det er for tidligt at sige, hvilke initiativer der vil blive valgt, siger erhvervsministeren, mens LA omfavner, og V afviser ideen.

Sæt momsen ned de næste par år for at hjælpe restauranter og hoteller ud af krisen, lyder det fra Horesta og Landbrug & Fødevarer.
Sæt momsen ned de næste par år for at hjælpe restauranter og hoteller ud af krisen, lyder det fra Horesta og Landbrug & Fødevarer.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Tomme senge og spisestole som følge af corona er en økonomisk mavepuster for hoteller og restauranter ud over det sædvanlige.

Derfor foreslår flere organisationer nu at sænke den danske moms på hoteller og restauranter frem til og med 2022.

Brancheorganisationen Horesta foreslår at sænke momsen på overnatninger og bespisninger til otte procent, mens Landbrug & Fødevarer foreslår en moms på 15 procent.

“Danmark har gennem de seneste mange år positioneret sig som et fyrtårn på den globale gourmetscene, og der ligger store potentialer i at udbygge denne position. Desværre ligger den danske hotel- og restaurationsbranche nærmest i grus efter coronakrisen, og derfor er der behov for en særlig indsats for at stimulere denne branche,” lyder begrundelsen for forslaget fra Landbrug & Fødevarer i et vækstudspil med 17 initiativer til at få dansk økonomi tilbage på sporet efter corona.

Vi har modtaget mange gode forslag ligesom dette, som vi vil tage med i det videre arbejde, men p.t. er det for tidligt at sige, hvilke initiativer der vil blive valgt.

Simon Kollerup (S)
Erhvervsminister

Og det er en god idé, mener Liberal Alliances skatteordfører, Ole Birk Olesen.

“Det er nogle af de brancher, der er allerhårdest ramt af coronaudbruddet og den nedlukning af dansk økonomi, der er fulgt med som følge heraf. Derfor synes vi, at man skal sænke momsen på hoteller og restauranter til 12,5 procent i en periode, der kunne være resten af 2020 og 2021," siger Ole Birk Olesen

Vi er helt åbne over for at hjælpe restauranter og hotelbranchen, som jo er frygtelig hårdt ramt af det her. Men vi ser gerne, at vi finder andre metoder end at nedsætte momsen, fordi vi har en enhedsmoms, som er enkel at administrere i Danmark.

Louise Schack Elholm
Skatteordfører, Venstre

Konkurrenceevne under pres
Ifølge Horesta har Danmark Europas højeste moms på hoteller og restauranter, og det svækker konkurrenceevnen over for blandt andre nabolandene.

Mens danske hoteller og restauranter betaler 25 procent i moms, betaler for eksempel svenskerne 12 procent i både hotel- og restaurantmoms, mens tyskerne betaler 7 procent i hotelmoms og 19 procent i restaurantmoms.

Senest har Norge nedsat hotelmomsen fra 12 procent til 8 procent som følge af coronakrisen.

0:000:00