Overblik: Centrale aktører er uenige om at synge sørgesange for velfærdsstaten

TEMADEBAT: Debatten om, hvorvidt fagbevægelsen ved at satse på lønforsikringer har tabt kampen om den universelle velfærdsstat, er slut. Her er et overblik over deltagernes debatindlæg.

Antallet af lønforsikringer får folk til at sørge over velfærdsstaten. Det flugter ikke med virkeligheden, mente beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) i Altingets temadebat.
Antallet af lønforsikringer får folk til at sørge over velfærdsstaten. Det flugter ikke med virkeligheden, mente beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) i Altingets temadebat.Foto: Ukendt fotograf/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Fagbevægelsen satser på at tegne kollektive lønforsikringer, som ifølge forskere får den danske velfærdsstat til at stå afpillet og næsten uigenkendelig tilbage.

Op imod 400.000 danskere har forsikret sig mod arbejdsløshed gennem a-kasser, fagforeninger og på det private marked, og dermed kan de opretholde en indtægt, der næsten er på niveau med deres hidtidige løn.

Før i tiden ville fagbevægelsen – når dagpengene havde tyndslidt danskernes sikkerhedsnet – have protesteret, demonstreret og lagt pres på regeringen, som skulle sætte dækningsgraden op.

Har fagbevægelsen tabt kampen om den universelle velfærdsstat? Er velfærdskontrakten visket ud – eller er den bare omskrevet? Hvorfor vælger fagforeningerne at satse på kollektive lønforsikringer, som ifølge forskere går "det forkerte ærinde"? Og hvordan undgår vi med lønforsikringerne at udhule velfærdsstaten?

Det spurgte Altinget Arbejdsmarked om i en temadebat, hvor en række centrale aktører fik ordet.

Her er et overblik over deltagerne og deres hovedbudskaber:

 

Simon TøgernLønforsikringer svækker ikke kampen for at genoprette dagpenge­systemet, mente HK Privats formand, Simon Tøgern. "Vi reagerer på en politisk realitet, senest bekræftet af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S): Der er ikke udsigt til en genoprettelse af arbejdsløshedsdagpengenes kompensationsgrad," skrev han.
Læs indlægget her

 

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00