Debat

Pædagog: Drop papirnusseriet, og ansæt flere pædagoger

DEBAT: Udfordringer i børnehaven løses i nuet af pædagogerne – ikke ved hjælp af skriftlige redegørelser fra politikere og kontrollanter. Det skriver Inge Houman, pædagog i Aarhus, der gerne ser flere varme hænder i branchen.

Foto: Johan Gadegaard/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Inge Houman
Pædagog

Pædagogik kommer i nuet.

Når jeg møder et problem, reflekterer jeg altid ud fra den konkrete situation. Min grundlæggende teori er skabt via psykologien og dannelsen.

Der er så mange chefer og politikere, der vil have alle vores pædagogiske overvejelser på skrift. Men vi pædagoger handler og udvikler i nuet, når vi står over for en udfordring. Vi reflekterer og afprøver. Det er i relationen med børnene, at vi udvikler os.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Et eksempel på det er, når vi har ”fællesfredag”, hvilket betyder, at vi pædagoger – sammen med 42 børn – skal lave en fælles begivenhed. Det kan være alt lige fra fællessamlinger, hvor vi laver teater, bål, leg eller fællestur i skoven.

De børn, der går i vores børnehave, har altid været vant til at lave teater, bordteater og hatteteater, hvor pædagogerne – sammen med børnene – fortæller eventyr og laver hatteteater.

Jeg har ikke brug for "kontrollanter" og skriftlige redegørelser til politikere og chefer. Men børnene har brug for os pædagoger.

Inge Houman, pædagog

I en periode på seks måneder blev der ikke lavet hatteteater. Da vi derefter genoptog begivenheden, var børnene helt uvante med reglerne.

Det førte til et forløb, hvor nogle af børnene græd, fordi de ikke lige blev udvalgt til at skulle være på scenen. Andre er urolige og ved ikke, hvad der skal ske.

Teateret gennemføres, men pædagogerne er derefter noget brugte og tænker: Det var en rigtig svær opgave. Tidligere har det forløb fungeret langt bedre. 

En ny udfordring
Når man som pædagog oplever, at man får gennemført et forløb med hjertebanken, og at vi kun redder begivenheden hjem på grund af erfaring, må man se det som en ny udfordring.

Da jeg to uger senere skal forberede den næste fællesdag, tænker jeg på, hvordan jeg kan gøre den bedre. Jeg har meget lyst til at træne børnene i at lave teater, for det er så godt for deres udvikling.

Men jeg har ikke tid til at tænke på mit arbejde. Tankerne kommer til mig fredag morgen i badet.

Nu tænker læseren nok: “Er det rigtigt? Tænker pædagogen i badet om morgenen på, hvad der skal ske af pædagogiske aktiviteter?”

Ja, det gør vi. Så alt imens jeg vasker hår, får jeg inspirationen til dagens teater.

Når børn har svært ved at begå sig, som de havde ved sidste fællesdag, indskrænker vi pædagoger friheden. Så jeg bestemmer, at vi skal lave Tornerose og udvælger derefter, hvilke børn der må være med.

Jeg sørger for, at kostumer og alt er tilrettelagt, ingen valg og stram struktur. Det virker, og jeg får gennemført både ”Rødhætte” og ”Tornerose” med succes for både aktører og publikum.

Flere pædagoger frem for kontrollanter
At arbejde pædagogisk er at arbejde med relationerne – børnene imellem og samspillet med de voksne. Der opstår enormt meget inspiration i dagligdagen ud fra ideer, leg og planlagte aktiviteter.

Når man arbejder med børn, skal man tage udgangspunkt i det enkelte barn, relationen, situationen og samspillet. Derfor kan vi aldrig vide, hvad den rigtige handling er. Men vi kan skabe rammerne som grobund for udvikling og pædagogik.

Faktisk vil jeg påstå, at når jeg får de gode pædagogiske ideer, er det, fordi jeg nu og her har et problem, som skal løses. Ud fra det reflekteres og motiveres jeg.

Jeg ville ønske, at medarbejderne på børne- og ungeområdet i Aarhus Kommune var der, hvor børnene er.

Jeg har ikke brug for "kontrollanter" og skriftlige redegørelser til politikere og chefer. Men børnene har brug for os pædagoger.

Jeg foreslår derfor, at vi bliver flere pædagoger ude ved børnene og færre, der kontrollerer og administrerer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00