Parlamentet#22: Vokseværk for EU’s pengekasse, Mays irske krise og dansk ordstrid om Europol

PODCAST: Hvorfor er Lars Løkke utilfreds med EU’s nye budgetforslag? Hvem er den nye chef for Europol, og hvorfor er debatten om Danmarks nye forhold til politisamarbejdet blusset op igen? Hør om det og meget mere i denne uges udsendelse.

Foto: FRANCOIS LENOIR/AP/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Hvis dansk politi søger endnu mere i Europols databaser i Haag, end de gjorde, før Danmark meldte sig ud sidste forår, hvorfor skulle vi så høre på alle de advarsler op til folkeafstemningen om det danske retsforbehold?

Det spørgsmål har rejst sig det seneste par uger på grund af nye tal fra Rigspolitiet, der viser, at dansk politi har søgt 26.746 gange i Europols databaser i første kvartal 2018 – mod kun 23.232 søgninger i samme periode 2017.

Altså over 3.000 søgninger mere under Danmarks nuværende særaftale end da Danmark sidste forår stadig var fuldgyldigt medlem af Europol. Betyder det, at alle EU-tilhængernes advarsler om, at dansk politi ville blive svækket ved at træde ud af Europol, var forfejlede?

Det mener Dansk Folkeparti i høj grad, og partiet beskylder derfor ja-politikerne for at have ’løjet’ under kampagnen op til folkeafstemningen i december 2015.

I denne uges europæiske podcast svarer den radikale EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen på kritikken og anklagerne, som han finder helt urimelige. Hør, hvorfor Helveg stadig mener, at dansk politis arbejde bliver svækket.

Podcastens vært, Altingets Europa-analytiker Thomas Lauritzen, griber samtidig lejligheden til at tegne et portræt af Europols nye direktør, belgiske Catherine De Bolle. Hun er den første kvindelige chef for det europæiske politisamarbejde nogensinde.

I ugens Q&A fortæller EU-redaktør Rikke Albrechtsen om reaktionerne på Kommissionens nye forslag om fremtidens pengekasse for Unionen: Hvorfor bliver et mindre EU dyrere, spørger statsminister Lars Løkke Rasmussen for eksempel.

Lauritzen og Albrechtsen diskuterer også Trumps forlængede nervekrig med Europa – og den britiske premierminister Theresa Mays efterhånden svigtende greb om magten på grund af det uløste problem med Nordirlands status efter Brexit.

Lyt med i den nyeste udgave af PARLAMENTET, Altingets podcast om Europa.

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00