Partier og organisationer lægger pres på Heunicke: Ældre bliver hverken set eller hørt

KRITIK: Magnus Heunicke er en usynlig ældreminister, lyder det fra Venstre og Dansk Folkeparti, mens tre centrale organisationer kræver en strategi for håndtering af covid-19 på landets plejehjem.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Martin MauricioSøren Elkrog Friis

Tiden er inde til, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) sætter handling bag sine ord.

Sådan lyder budskabet i et åbent brev til ministeren underskrevet af Ældre Sagen, FOA og Alzheimerforeningen, der efterlyser en samlet strategi for håndtering af udbrud af covid-19 på landets plejehjem.

"Retorisk har man jo virkelig sat plejehjem og ældre i højsædet. Men i realiteten er der for meget uklarhed og slinger i valsen," siger Ældre Sagens vicedirektør, Michael Teit Nielsen, og fortsætter:

"Vi mener, at der er behov for et serviceeftersyn, så man ude i den enkelte kommune eller på det enkelte plejehjem kan reagere knivskarpt, hvis der opstår et udbrud lokalt." 

Han har været synlig som sundhedsminister, men som ældreminister har han været ikkeeksisterende.

Karina Adsbøl (DF)
Ældreordfører

Klare retningslinjer og test af personale
Det er blandt andet de aktuelle udbrud af coronavirus på plejehjem i Solrød og Hjørring, som har fået de tre organisationer i offensiven.

De opfordrer nu ministeren til at sikre klare retningslinjer for, hvordan virusudbrud skal håndteres i den enkelte kommune eller på det enkelte plejehjem, samt sørge for en konkret kommunal teststrategi for pleje- og omsorgspersonalet.

"Der har manglet en konsekvent linje og en langt højere prioritering af ældreområdet i forhold til at få styr på smitterisiko og forsvarlig håndtering af konkrete udbrud," siger Michael Teit Nielsen.

Han peger blandt andet på, at der fortsat kun foretages ugentlige opdateringer af smitteudbrud på plejehjem, og at der fortsat er misforhold mellem anbefalingerne fra Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen i forhold til brug af værnemidler.

V: Regeringen negligerer ældres rettigheder
Ældre Sagen havde tirsdag bedt om foretræde i Sundheds- og Ældreudvalget.

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00