Partier vil give forbrugernes kemi-vagthund fast millionbeløb

KEMI: Forbrugerrådet Tænk Kemi skal have en fast bevilling på finansloven, lyder det fra en stribe partier på Christiansborg. Erhvervslivet advarer.

Foto: /Ritzau/Peter Klint
Hjalte T. H. Kragesteen

Der skal sendes flere penge efter Forbrugerrådet Tænk Kemi, når den nuværende bevilling udløber ved årsskiftet.

Det mener en række partier i både rød og blå blok, som Altinget har talt med.

Og denne gang skal det ikke være som en ny treårig bevilling. Den skal være permanent. Tænk Kemis flagskib, Kemiluppen, har nemlig været en rigtig stor succes, lyder det.

”Jeg er personligt og politisk ret stor fan af Kemiluppen, som jeg også bruger selv. Det er vigtigt, at der er ordentlig oplysning til borgerne, om hvilken kemi der eksempelvis er i de cremer, vi putter på vores krop. For vi ved, der kan være en stor hormonforstyrrende effekt ved nogle stoffer,” siger Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen.

Jeg kan også godt frygte, at en fast bevilling vil få Forbrugerrådet til at læne sig tilbage og skrue op for retorikken igen.

Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef, Dansk Erhverv

Hun mener, at Forbrugerrådet Tænk skal kunne stole på, at deres bevilling er permanent, så de kan blive ved med at udvikle forbrugeroplysningen. Og samme toner lyder fra SF og R, der ligesom Enhedslisten forventes at få en central rolle i de kommende finanslovsforhandlinger.

”Meget af kemipolitikken kommer fra EU, og nogle gange er standarderne bare ikke så høje, som vi kunne ønske os. Og den her kemi-app kan derfor være med til at give forbrugerne et valg. Det er et rigtigt godt ekstra instrument,” siger miljøordfører Zenia Stampe (R).

Ønsket deles også i blå blok, hvor finansordfører René Christensen fortæller, at det er noget, partiet tager med til forhandlingsbordet.

”Folkeoplysning er vigtigt. Og Kemiluppen er et rigtigt godt produkt, som forbrugerne har taget rigtigt pænt imod, og som gør, at man kan træffe nogle oplyste valg. Der er behov for en grundbevilling uden udløbsdato,” siger han.

Strid debat
Miljøminister Lea Wermelin (S) afviser at kommentere forslaget, da det har relation til kommende finanslovsforhandlinger, og S-miljøordfører Mette Gjerskov vil heller ikke love noget.

Dokumentation

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi tester en række forbrugerprodukter for problematisk kemi. Siden 2014 er der udført 100 test af i alt 3.000 forbrugerprodukter. 

Forbrugerrådet står bag Kemiluppen, som er en mobilapp, der kan bruges til at scanne konkrete produkter for at få viden om kemikalie-indholdet. Kemiluppen har per 1. august haft 7,6 millioner scanninger og er blevet downloadet 345.000 gange.

27 procent af danskerne kender Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk










0:000:00