Pernille Skipper giver regeringen mere elastik i lyset af coronakrisen

SOMMERMØDE: Coronakrisen har ikke gjort behovet for velfærd og grøn omstilling mindre presserende, slår Pernille Skipper (EL) fast under Altinget Sommermøde. Men tålmodigheden er noget større, forstås det.

Peter Pagh-Schlegel

Løfterne fra valgkampen om grøn omstilling og mere velfærd må ikke glemmes, selvom coronaepidemien har vendt verden på hovedet.

Det var en af hovedpointerne fra Enhedslistens frontfigur, Pernille Skipper, da hun torsdag morgen holdt tale i Altingets gård i forbindelse med Altinget Sommermøde.

”Vi er forpligtede af de krydser, der blev sat, og de løfter, som vi gav til valget sidste år. Vi fik et klart mandat til at tage de nødvendige beslutninger for klodens fremtid, og vi skal bygge oven på den velfærd, der har hjulpet os igennem coronakrisen, mens vi bekæmper uligheden,” lyder det fra Pernille Skipper.

Men coronakrisen har både sænket tempoet i klimakampen og øget uligheden, erkender hun. For mens ”direktørerne har kunnet gå hjem bag lukkede døre” og ”holde alle de zoom-møder, de ville”, så har rengøringspersonalet, sosu-arbejderne og buschaufførerne knoklet ekstra meget.

Der er ingen tvivl om, at regeringen og Dan Jørgensen har fået lidt længere snor ovenpå denne her krise. Det har vi alle sammen forhåbentlig.

Pernille Skipper (EL), Politisk ordfører, Enhedslisten

”De har den laveste løn i samfundet og ingen opsparing at falde tilbage på. De har stået i fronten og været mest udsat for smittefare. Dét er ulighed og urimeligt,” siger hun.

Ingen røde linjer endnu
Inden folketingsvalget sidste år udstak Enhedslisten nogle såkaldte røde linjer, der – hvis de overtrædes – ville føre til, at regeringen væltes.

Det kom som læring af partiets samarbejde med Helle Thorning-Schmidts SR-regering, hvor man siden er nået frem til, at Enhedslisten ad flere omgange burde have trukket tæppet væk under Bjarne Corydon (S) og co.

Læs også

Onsdag luftede en kæk Morten Østergaard (R) også truslen om at vælte regeringen, hvis ikke der kom resultater på klimaområdet inden sommerferien. Lignende meldinger kom også fra Enhedslisten tilbage i februar.

Men langtfra lige så skarp var retorikken hos Pernille Skipper i dag, der ser sig nødsaget til at acceptere, at dele af klimaaftalerne udsættes yderligere.

”Jeg har lidt svært ved at forstå de her mange procesmeldinger, hvis jeg skal være helt ærlig,” siger hun med reference til De Radikales krav om en klimaaftale på transport- og landbrugsområdet inden sommerferien.

Selv erkender hun, at regeringen har fået mere elastik.

”Der er ingen tvivl om, at regeringen og Dan Jørgensen har fået lidt længere snor oven på denne her krise. Det har vi alle sammen forhåbentlig,” siger hun.

Se hele Pernille Skippers tale og interview med Søren Lippert i videoen øverst i artiklen. Du kan også læse talen her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)