Debat

Peder Størup til statsministeren: Det afgørende natur-spørgsmål er ubesvaret

DEBAT: Trods statsministerens positive ord om naturbeskyttelse kan man fornemme, at der allerede nu tages forbehold. Spørgsmålet, om hvorvidt  regeringen reelt er villig til at prioritere naturbeskyttelse og afsætte midlerne til det, står fortsat ubesvaret, skriver Peder Størup.

Det er positivt, at Mette Frederiksen har taget naturdagsordenen til sig, mener Peder Størup.
Det er positivt, at Mette Frederiksen har taget naturdagsordenen til sig, mener Peder Størup.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peder Størup
Naturbeskyttelse.dk

Det er virkelig positivt, at landets statsminister i dette debatindlæg viser, at hun har taget naturdagsordenen til sig.

Men det ville egentlig også være underligt, hvis ikke det var topprioritet i en regering at stoppe tabet af natur og vilde arter i Danmark og globalt.

Det afgørende spørgsmål er dog fortsat ubesvaret: Er regeringen reelt villig til at prioritere beskyttelse af naturen og afsætte tilstrækkelige midler til det?

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Naturplanen og forbehold
Det kan bekymre lidt, når der allerede nu tales om balance med henblik på menneskers behov. I forhold til naturens nuværende tilstand og den plads, naturen har tilbage, er balancen i ekstrem grad tippet i vores retning.

Ikke mindst i Danmark som et af de mest intensivt udnyttede lande i verden. Det pålægger os et særligt ansvar, men giver os også en særlig mulighed for at vise vejen.

Vi er kendt som en grøn nation, hvilket blev betonet på det seneste klimatopmøde i FN. Men vi har absolut ikke førertrøjen på, når det kommer til natur og naturbeskyttelse. 

Peder Størup
Naturbeskyttelse.dk

Det havde været betryggende, om statsministeren netop have understreget, at vi mennesker sidder så tungt i vores vægtskål, at der skal rigtig meget over i naturens, hvis vi skal gøre os bare et lille håb om at stoppe tabet af biodiversitet og styrke beskyttelsen af natur generelt.

Trods de positive ord fra statsministeren kan man have en fornemmelse af, at der allerede nu tages forbehold. Den kommende naturplan vil vise, om den bekymring er ubegrundet.

Naturens årti
Alle vil gerne naturen, når man spørger, og sådan har det også været i de mange debatindlæg fra forskellige aktører med erhvervsinteresse her på Altinget. Men der er næsten altid det dér lille forbehold.

Jeg håber, at regeringen bliver den første, der skærer igennem og gør det klart for alle, at det årti, vi nu er gået ind i, skal være naturens årti – ikke kun i tale, men også i handling. 

Vi er kendt som en grøn nation, hvilket blev betonet på det seneste klimatopmøde i FN. Men vi har absolut ikke førertrøjen på, når det kommer til natur og naturbeskyttelse. Det kan den kommende naturplan ændre på, hvis vi vil. Vi kan blive kendt som landet, der gav naturen plads og stoppede artstabet, og vi kan blive landet, der startede noget op, som kan få betydning for hele verdens natur.

Læs også

Fra snak til handling
En ambitiøs naturplan vil være et stærkt dansk bidrag til de "nye globale naturmål", der skal forhandles på plads i Kunming (Kina) til oktober.

Vi kan som et lille, rigt og demokratisk land let omstille os og vise vejen. Men det kræver, at vi går fra snak til handling.

Hvis der er brug for inspiration til, hvordan det kan gribes an, er der en række forslag her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Peder Størup

Indehaver, Naturbeskyttelse.dk

0:000:00