Debat

PenSam: Pension og kvindekamp går hånd i hånd

DEBAT: Danmark har ikke længere verdens bedste pensionssystem, og de forbedringer, der skal til, kan især gavne kvinderne, skriver Torsten Fels, administrerende direktør i PenSam.

Kvinder repræsenterer størstedelen i servicefagene. 
Kvinder repræsenterer størstedelen i servicefagene. Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torsten Fels
Administrerende direktør i PenSam

Da arbejdsmarkeds-pensionerne blev indført i starten af 1990'erne, blev danske lønmodtagere sikret en opsparing. Det er godt for ligheden og friheden for den enkelte. Men der er stadig markant forskel på, hvor meget mænd og kvinder har sparet op til livet som pensionist.

Mænd har i gennemsnit en pensionsopsparing, der er 27 procent højere end kvinder. Det viser de seneste tal fra Forsikring og Pension. Det er en forskel, der er til at få øje på. Samtidig ved vi, at kvinder lever længere og skal have pensionen til at række flere år end mændene, der så vil være bedre polstret.

27.000 kroner mindre på deltid
Samtidig er der andre uligheder, der rammer kvinder. Nogle kvinder vælger selv at gå på deltid, men for andre er det mere eller mindre tvunget. Det gør sig eksempelvis gældende på social- og sundhedsområdet, hvor deltidsstillinger er udbredt, og hvor lønnen heller ikke ligger i den høje ende. Snarere tværtimod. For en 30-årig sosu-assistent vil et arbejdsliv på deltid betyde, at hun får 27.000 kroner mindre udbetalt om året i pension end sin kollega på fuld tid.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Danmark har i mange år indtaget førstepladsen, når det gælder prisen som verdens bedste pensionssystem. I år blev vi dog overhalet af Holland. Et af forslagene til, hvordan de danske pensioner kan forbedres, er, at der bliver en bedre deling af pensionsopsparing ved skilsmisse. Loven blev ændret i 2006 og betyder, at pensionerne ikke bliver delt mellem de to parter ved en skilsmisse.

Det har den konsekvens at, at kvinder, der generelt har en lavere indbetaling til pension, vil blive hårdt ramt ved en skilsmisse, når det gælder pension. I PenSam er 82 procent af vores medlemmer kvinder, og det kan have stor økonomisk betydning for deres liv som pensionist, hvis de bliver skilt. Derfor er det måske på tide med et genbesøg af den lovgivning.

Danmark har i mange år indtaget førstepladsen, når det gælder prisen som verdens bedste pensionssystem. I år blev vi dog overhalet af Holland. 

Torsten Fels
Administrerende direktør i PenSam

En bedre fremtid
Det er dog glædeligt, at kvinder sparer mere op, end de gjorde tidligere. Det kan også ses på indbetalingerne til pension i dag. Der er markant forskel på, hvordan fremtiden ser ud for en nyuddannet 23-årig sosu-assistent end hendes 60-årige kollega, der nærmer sig pensionsalderen.

Selvom vi kan fejre, at de danske lønmodtagere gennem mere end 25 år har sparet op via til egen pension, så er der stadig udfordringer. Og selvom tanken om pension måske ligger mange år ud i fremtiden, så er der stadig knaster, både de individuelle og de mere strukturelle problemer. Så glædelig 8. marts – og husk pensionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Fels

Adm. direktør, PenSam
cand.polit.

0:000:00