Debat

Pernille Weiss: Toneskift skal få os til at prioritere bedre og skændes mindre

DEBAT: Det vigtigste i EU i 2021 er at ændre tonen på tværs af alle sager, så de vigtigste emner ikke bliver skubbet til side for enkeltsager og politiske skænderier, skriver Pernille Weiss (K).

Pernille Weiss blev for første gang stemt ind i Europa-Parlamentet ved valget i 2019. Hun er Danmarks eneste medlem af Parlamentets største gruppe, EPP. 
Pernille Weiss blev for første gang stemt ind i Europa-Parlamentet ved valget i 2019. Hun er Danmarks eneste medlem af Parlamentets største gruppe, EPP. Foto: Daina Le Lardic/Europa-Parlamentet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Her er så stille nu. Men inden i os, er der ingen ro. Et er et søkort at forstå…” og så videre. Vi kender den alle sammen. Sebastians tekst og toner, Lis Sørensens stemme. Sangen ”Stille før storm” handler mest om kærlighed.

Men den kunne egentligt også godt handle om politik. Og burde måske bruges i politik. Generelt og især aktuelt i de lande og partier, hvor det trækker op til storm, og hvor man endnu kan nå at navigere og undgå forlis af egen skude eller forurening af det hav, man sejler i. Ingen nævnt – ingen glemt.

Jeg begynder her, når jeg skal svare på, hvad der bliver den vigtigste dagsorden i EU i 2021, fordi jeg gerne vil slå en særlig grundtone an i håbet om, at den kan høres, uanset hvilken konkret sag eller område der arbejdes med.

Det er også mit ønske, at tonen resonerer hos alle mine kollegaer – uanset politisk gruppe i parlamentet. For der er brug for den. Mere end nogensinde. Tonen, der animerer os til at komme i arbejdstøjet og levere alle de løfter, vi har givet, og alle de ambitiøse mål, vi har sat os.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Tonen, der overdøver vores tilbøjelighed til at skændes om, hvem af os der er mest grøn, mest human, mest utilfreds, mest genial og mest alt muligt af det, der tager sig flot ud på sociale medier. Tonen, der hjælper os med at prioritere vores indsats, så vi ikke forsømmer de vigtigste emner til fordel for enkeltsager og det, der minimerer risikoen for at falde i svingdørsvælgernes unåde.

Mere strategi end taktik
Siden 2018 og gennem de mange måneder med EP-valgkamp har EU-politikken været præget af klimabekymringer, Brexit-usikkerheder, meget træge forhandlinger om det næste syvårige budget, handelskrige og Trump - og så kom covid-19 med alt det bøvl, vi stadigvæk står til halsen med.

Vi skal være pragmatiske og række ud til hinanden for at finde løsninger. Vi skal tillade undersøgende spørgsmål til eksempelvis klimaværktøjerne uden straks skyde dem til hjørne med beskyldninger om, at de ikke lyder grønne nok.

Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Udfordringer, hvoraf nogle af dem har krævet akut handling. Vaccineudviklingen især, og tak for det. Budgettet og corona-reparationslånene er også (endelig) på plads. Vi har en EU-klimalov på vej. Det skal nok gå.

Men det, der også kendetegner EU's lange dagsorden, er, at den i lang tid har været præget af meget strategi (hvad vil vi) og knap så meget taktik (hvordan gør vi) – og derfor er der endnu langt til konkrete resultater.

Tre store politikområder
Især tre dagsordenpunkter skal løftes højt i 2021: Det gælder klimaet, som både handler om CO2-reduktion af EU’s egne udledninger og aktiveringen af de mange og globale forretningsmuligheder, der er for EU’s mange små- og mellemstore virksomheder.

Det gælder også om et opgør med den foruroligende kejtede tilgang, vi har til den voksende migrationstrussel fra Afrika, hvor vi altså skal finde ud af at holde illegale migranter ordentligt ude og fremme bæredygtig vækst i tredjelande, så antallet af problematiske migrationer undgås.

Og så har vi ikke mindst det transatlantiske samarbejde mellem EU og USA for frihandel og demokrati, der står over for en kæmpe revitalisering, når præsident Biden har sat sig i det ovale kontor.

Vi skal hjælpe hinanden i mål
Uanset hvilke af disse områder, vi arbejder med som europaparlamentarikere, skal vi nynne Lis Sørensens sang for at huske os selv på, at vi skal gøre det, der skaber resultater. Nu!

Vi skal være pragmatiske og række ud til hinanden for at finde løsninger. Vi skal tillade undersøgende spørgsmål til eksempelvis klimaværktøjerne uden straks skyde dem til hjørne med beskyldninger om, at de ikke lyder grønne nok. Vi skal hjælpe hinanden med at spille EU stærkere i form af være det bedste sted i verden at drive virksomhed og folde krøllede hjerner med innovative ideer ud til fælles bedste.

Vi skal med andre ord i arbejdstøjet. Helt lavpraktisk. Ikke flere skåltaler eller skingre opråb. Det bliver også supersjovt! Efter et helt år, hvor vi kun har set hinanden på en lille skærm med dårlig lyd, skal vi bruge vores fysiske gensynsglæde til at omfavne opgaverne og frembringe de nødvendige løsninger, der flytter Europa i en bedre retning og uden om alle de skær, vi ved fælles hjælp godt kan undgå.

Et er et søkort at forstå, nemlig. Lad os derfor gøre os umage med sejladsen.

Dokumentation

Debatserie: EU's største udfordringer i 2021

2021 står for døren. Hvad bliver den allervigtigste dagsorden på EU-området? Det har Altinget spurgt et hold af debattører om. 

Mød panelet her:

Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa

Anders Ladefoged, underdirektør i Dansk Industri

Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal 

Jens Joel (S), EU-ordfører

Søren Søndergaard (EL), EU-ordfører

Pernille Weiss (K), medlem af Europa-Parlamentet

Morten Helveg (R), medlem af Europa-Parlamentet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00