Personaleflugt bombe under ny brigade

FASTHOLDELSE: Hæren har svært ved at holde på sine unge soldater. Det påvirker erfaringsniveauet og kan i sidste ende udfordre Hærens evne til at opstille den brigade, som man i øjeblikket indkøber materiel for milliarder af kroner til. 

Foto: Iben Valery / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Forsvaret modtager i disse år masser af nyt militært isenkram. Blandt andet mere end 300 pansrede mandskabsvogne, nye artillerikanoner, nye patruljekøretøjer og nye opgraderede kampvogne til Hæren. Til gengæld er det særdeles svært for Forsvaret at skaffe og fastholde det nødvendige personel til at betjene udstyret.

Det er blandt andet tilfældet i flere af de enheder, som skal indgå i den 4.000 mand store brigade, som Forsvaret senest om tre år skal være i stand til at opstille og udsende til krigs- og konfliktzoner. 

Forsvinder igen
Et af de steder, hvor man er hårdt mærket af problemerne med rekruttering og fastholdelse, er på Oksbøl Kaserne i Vestjylland hos Danske Artilleriregiment, som skal indgå i brigaden. Regimentet begynder i år at modtage Forsvarets nye artillerikanoner − i fagsproget kaldet pjecer − til erstatning for de nuværende mere end 50 år gamle pjecer.

Det er dog svært at tiltrække folk til at betjene det nye grej. Danske Artilleriregiment har således omkring 100 ubesatte stillinger ud af i alt 500 stillinger.

Det tager godt et år, fra en ung mand eller kvinde kommer ind på kasernen som værnepligtig, til han eller hun er uddannet som konstabel eller sergent og kan begynde at blive oplært til at betjene artilleriet og besætte en af de ledige stillinger. Dem, man får ind den vej, forsvinder dog hurtigt igen. Typisk efter to år.

”Vi øger ikke bemandingen, men erstatter kun dem, der forsvinder,” siger oberst Torben Dixen Møller, der er chef for Danske Artilleriregiment.

Det er problematisk, når Forsvaret selv anslår, at brigaden vil kræve ansættelse af op mod 1.000 ekstra mænd og kvinder i Hæren. 

Vokse i graderne
Også hos Efterretningsregimentet i Varde oplever man, at det er svært at holde fast i medarbejderne, og 15 procent af regimentets stillinger står i dag ledige. Ligesom artilleriregimentet og ingeniørtropperne, så skal Efterretningsregimentet indgå i den nye brigade og blandt andet operere de nye avancerede droner, som Forsvaret i øjeblikket gør klar til at anskaffe.

Den hurtige udskiftning påvirker erfaringsniveauet i Efterretningsregimentet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00