Debat

Peter Loft: Ida Aukens forsøg på at pynte på Socialdemokratiets image i Hovedstaden er en ren tilståelsessag

Ida Auken forsvarer sit parti som værende venlig over for Hovedstaden. Men det klinger hult, når hun ikke nævner udligningsreform*, skriver Peter Loft.

Det er forståeligt, at Socialdemokratiet har behov for at pynte på et image som ligeglad med hovedstaden, som partiet ihærdigt har skabt, skriver Peter Loft.
Det er forståeligt, at Socialdemokratiet har behov for at pynte på et image som ligeglad med hovedstaden, som partiet ihærdigt har skabt, skriver Peter Loft.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Peter Loft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Altinget den 19. oktober forsøger Ida Auken fra Socialdemokratiet at ændre på billedet af en regering, der ikke vil hovedstadsområdet det særlig godt.

Kritikken er fortegnet og kunstigt skabt, og i det hele taget er der ikke grænser for alt det gode, som socialdemokraterne ønsker for København – ifølge Ida Auken. For beboere i hovedstadsområdet ser det unægtelig anderledes ud. Ida Auken nævner slet ikke udligningsreformen.

Statsministeren udtalte ellers i forbindelse fremlæggelsen af regeringens udspil, at der skulle udlignes fra øst til vest, og fra hovedstadsområdet til resten af landet.

Et erklæret mål for Mette Frederiksen (S) var at ramme især Gentofte, forklarede hun dengang. Resultatet blev som bekendt, at 18 hovedstadskommuner og fem øvrige kommuner blev ramt af reformen, mens de resterende 75 kommuner alle blev begunstiget. Uanset hvilken vinkel man anskuer reformen ud fra, er den i hvert fald ikke hovedstadsvenlig.

Et københavnsk problem

Ida Auken bryster sig af, at regeringen ønsker, at der bruges i alt en milliard kroner frem til år 2030 til at bringe København og Frederiksberg væk fra de sidstepladser, som de to kommuner i dag indtager med hensyn til idrætsfaciliteter.

Regeringens visioner for Hovedstaden består altså af drømme om en bæredygtig Hovedstad, som det i øvrigt er op til byen selv at finansiere og indfri

Peter Loft (LA)
Forhenværende departementschef i Skatteministeriet og nuværende byrådskandidat

Mens der i Lemvig er 293 borgere per idrætsfacilitet, er der i København 1.516, hvilket betyder, at pladserne er booket 97 procent af åbningstiden. Hun nævner dog ikke, at det er op til de to kommuner selv at finde pengene til de forbedrede faciliteter – regeringen løfter blot den anlægsramme, der kan bygges indenfor.

Det længste, som regeringen kan strække sig til at komme hovedstadsområdet i møde, er at anvise metoder til, hvordan borgerne her selv kan få lov til selv at betale for forbedringer – på idrætsområdet såvel som på transportområdet. Problemer, som borgerne i andre dele af landet ikke behøver at kere sig om – her betaler vi alle gennem skatter og udligningsmekanismer.

Står selv med regningen

Tilbage blandt de mange initiativer til fremme af Hovedstaden, som, Ida Auken fremhæver, er hendes drøm om, at "København skal være verdens mest bæredygtige Hovedstad.

Det kunne være fedt, hvis København var det første billede, som folk fik i hovedet, når de tænkte bæredygtig metropol, siger hun. Vejen mod denne drøm går via "den enorme økonomiske muskel, Københavns Kommune har".

Regeringens visioner for Hovedstaden består altså af drømme om en bæredygtig hovedstad, som det i øvrigt er op til byen selv at finansiere og indfri. Det er forståeligt, at regeringen og Socialdemokratiet har behov for at pynte lidt på det image som ligeglad med hovedstaden, som partiet ihærdigt har skabt sig i løbet af de seneste år.

Men Ida Aukens forsøg herpå antager nærmest karakter af en tilståelsessag.

-----

*Rettelse, 29. oktober 2021, klokken 14:05: Det fremgik tidligere af både kommentarens underrubrik og brødtekst, at Ida Auken ikke skulle have nævnt, at uddannelsespladser skulle flyttes fra hovedstadsområdet til udkantsområder. Det er imidlertidig ikke tilfældet. Altinget beklager fejlen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Peter Loft

Advokat, fhv. departementschef, Skatteministeriet, fhv. folketingskandidat (LA)
cand.jur. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00