Debat

Peter Loft til David Trads: Regeringens attitude er aggressiv, splittende og hånlig

Det er ikke kun kritikere af regeringen, der medvirker til den hårde tone. Regeringen har bestemt også anlagt en aggressiv, splittende og hånlig attitude overfor enhver, der ikke bakker 100 procent op om regeringen, skriver Peter Loft.

Peter Loft (LA) kritiserer regeringen for at medvirke til en hård tone i debatten.
Peter Loft (LA) kritiserer regeringen for at medvirke til en hård tone i debatten.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Peter Loft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

David Trads kritiserer med rette de personer, som kræver statsministeren fængslet, eller som mere eller mindre tydeligt insinuerer, at hun handler udemokratisk og autoritært.

Jeg er enig med Trads i, at disse ytringer er ude af proportion og udtryk for en ubehagelig skærpelse af tonen i dansk politik. Herom må der ingen tvivl herske, og det følgende skal ikke forstås som en modifikation i forhold til dette udsagn.

Men der er nu også grund til at vende våbnene den anden vej. Det er ikke kun kritikere af regeringen, der medvirker til den hårde tone.

Regeringen har bestemt også anlagt en aggressiv, splittende og hånlig attitude overfor enhver, der ikke bakker 100 procent op om regeringen.

Regeringen har medansvar for den hårde tone

Fra starten har regeringen indtaget den holdning, at den eneste form for kommunikation, der duer, er énvejskommunikation.

Selv rent opklarende og helt reelle spørgsmål om regeringens handlinger er forblevet ubesvarede, besvaret med indholdsløse ordstrømme fra en spindoktor eller med en vredladen, afvisende kommentar.

Den vidtgående bemyndigelse, der fulgte med epidemiloven, blev udnyttet egenrådigt og magtfuldkomment med det øvrige Folketing reduceret til måbende statister.

Vigtige oplysninger deltes med de øvrige partier, efter eller lige inden regeringen offentliggjorde sine beslutninger. Som Trads skriver: De havde hjemmel til det, men et udtryk for god demokratisk adfærd er det næppe.

Ligesom Donald Trump viser statsminister Mette Frederiksen (S) sin disrespekt for journalister, der formaster sig til at kritisere eller stille spørgsmål ved hendes gøren og laden.

Ligesom Donald Trump viser statsminister Mette Frederiksen (S) sin disrespekt for journalister, der formaster sig til at kritisere eller stille spørgsmål ved hendes gøren og laden

Peter Loft (LA), byrådskandidat, advokat og forhenværende departementschef i Skatteministeriet

På et spørgsmål om, hvorvidt hun da ikke havde et ansvar for de beslutninger, som hun selv traf, i forbindelse med minkene, svarede hun "øh, nej".

Jeg går ud fra, at det lille øh ikke markerede en reel tvivl om svaret hos statsministeren, men var et udtryk for, at hun anså spørgeren for en intellektuel undermåler.

Minksagen udstiller arrogant adfærd

I minksagen har regeringen generelt indtaget en fornærmet og tillukket attitude. Det er vel hævet over enhver tvivl, at der er foretaget en ulovlig beslutning.

Det er meget muligt, at statsministeren ikke var vidende herom, men i en sådan situation ville lidt ydmyghed måske passe bedre end hendes aggressive, arrogante og fornærmede fremfærd.

Selv ubevidste fejl er fejl, og det ville klæde regeringen at anerkende, at den stod bag en kaotisk, panisk og uhensigtsmæssig beslutningsprocedure, som ovenikøbet bygger på en i bedste fald tvivlsom sundhedsmæssig vurdering.

Det ville klæde regeringen at anerkende, at den stod bag en kaotisk, panisk og uhensigtsmæssig beslutningsprocedure

Peter Loft (LA), byrådskandidat, advokat og forhenværende departementschef i Skatteministeriet

Regeringen har indtaget en forslæbende og vrangvillig holdning overfor granskningskommissionen. Den har med en noget tvivlsom begrundelse slettet sms'er – også på et tidspunkt, hvor det stod den klart, at der ville blive iværksat en undersøgelse, der inddrager alt relevant materiale.

Den svarede ikke, da kommissionen bad om sms'erne, og først da offentligheden fik kendskab til spørgsmålet, begyndte den at undersøge muligheden for at gendanne dem. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) holdt sine noter tilbage, fordi han ikke vidste, om han havde pligt til at udlevere dem.

Det er ikke kun regeringens modstandere, der har indtaget en uforsonlig og splittende holdning.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Peter Loft

Advokat, fhv. departementschef, Skatteministeriet, fhv. folketingskandidat (LA)
cand.jur. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00