Debat

Forening: Plast-krisen kalder på en handleplan

DEBAT: Der er meget langt igen, før vi kan løse plastikkrisen med genanvendelse. Derfor haster det med at få lavet handlingsplan med konkrete punkter i form af blandt andet lovgivning og retningslinjer.

Investeringer i plastproduktion&nbsp;overstiger de summer, som investeres i løsninger af problemerne med plastikforurening,&nbsp;og det er problematisk, mener&nbsp;Berit Asmussen og Lisbeth Engbo.<br>
Investeringer i plastproduktion overstiger de summer, som investeres i løsninger af problemerne med plastikforurening, og det er problematisk, mener Berit Asmussen og Lisbeth Engbo.
Foto: /ritzau/Terje Pedersen
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Berit Asmussen og Lisbeth Engbo
Henholdsvis vicedirektør og kommunikationschef, Plastic Change

Plastik er et fantastisk materiale i mange forskellige sammenhænge, hvis det altså er lavet ordentligt og bliver håndteret på den rigtige måde.

Bare tænk på de gode gamle Tupperware-beholdere, som går i arv fra bedsteforældre til børnebørn. Eller hvad med legoklodser, der bruges i flere generationer, og Dopper- flaskerne, som du kan fylde med drikkevand fra hanen år efter år.

Hvis al plastik var lavet så godt og solidt og kunne bruges mange gange og derefter genanvendes, ville vi ikke have de enorme problemer med plastik i miljøet, som vi slås med lige nu, og som kun bliver værre i fremtiden, hvis vi ikke sadler om.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Der er langt til løsninger 
Nogle hævder, at genanvendelse er løsningen, men der er meget langt igen, før vi kan løse plastikkrisen med genanvendelse.

I 2015 blev der ifølge Plastics Europe produceret omtrent 322 millioner ton plastik på verdensplan. Heraf er omkring 78 millioner ton ifølge MacArthur Foundation blevet til plastikemballage.

Vi udvikler og forbruger plastik i langt højere grad og i et langt højere tempo, end vi kan nå at opbygge de systemer, der skal til for at vi kan genanvende plastik i en mængde og kvalitet, der gør, at vi kan kalde det bæredygtigt.

Berit Asmussen og Lisbeth Engbo
Hhv. vicedirektør og kommunikationschef, Plastic Change

Siden 2010 har store virksomheder tilsammen investeret mere end 180 milliarder dollars i plastproduktionen. Investeringer, der vil øge plastikproduktionen voldsomt og som forventes at øge den globale plastikforurening med helt op til 40 procent inden for det næste årti. Det er investeringer, der langt overstiger de summer, som investeres i løsninger af problemerne med plastikforurening.

Alt tyder altså på, at der bliver skabt et totalt misforhold mellem genanvendelse og produktionshastighed.

Vi udvikler og forbruger plastik i langt højere grad og i et langt højere tempo, end vi kan nå at opbygge de systemer, der skal til, for at vi kan genanvende plastik i en mængde og kvalitet, der gør, at vi kan kalde det bæredygtigt.

Så længe vi accepterer, at noget bliver produceret, brugt én gang og så smidt væk, vil det blive meget svært at lave en reel omstilling til lukkede, bæredygtige ressourcekredsløb.

Forbrænding forurener
Mange taler mere og mere om genanvendelse og cirkulær økonomi som mirakelkuren mod den voksende plastikforurening – og måske fører talen også til handling nu, hvor vi ikke længere kan eksportere vores ubrugelige plastikaffald til Kina, der 1. januar lukkede for import af plastaffald fra Vesten.

Vi kan nemlig ikke bare forbrænde os ud af problemet med den spildte plastik. Både fordi forbrænding forurener og fordi plastik er en alt for kostbar ressource til, at vi bare kan fyre den af.

Lige nu er det desværre sådan, at der næsten er lige så mange holdninger til, hvordan plastik skal håndteres, hvilken plastik der er den bedste, og hvad der er bedst og værst for miljøet, som der er interessenter inden for plastikområdet.

Og det vrimler med lobbyister, der hver især råber 'Vores løsning er den bedste'.

En handlingsplan er nødvendig
Derfor haster det med at få lavet ikke en strategi, som flere har talt om i debatten her på Altinget, men en handlingsplan med konkrete punkter i form af lovgivning, retningslinjer, kvalitetskrav, forskning og så videre.

Vores politikere skal nu sikre sig det overblik, der skal til for at træffe de rigtige valg. Og vi hjælper naturligvis gerne med både overblik og konkrete forslag.

Plastic Change har sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd lavet et katalog med bud på konkrete initiativer og tiltag, der bør indgå i Danmarks plastikhandlingsplan.

Et katalog, som vi i den kommende tid vil dele og drøfte med beslutningstagere og dem, der skal gennemføre handlingsplanen. Her er konkrete bud på, hvordan vi håndterer engangsplastik og emballage, udvikler en rentabel genanvendelsesindustri, skaber innovation, investeringer og grøn teknologi, øger vores viden og forskning med hensyn til plastik og involverer os globalt i samarbejde om at løse plastikproblemerne.

Alt sammen væsentlige elementer i en plasthandlingsplan, som vi håber og forventer vil blive udviklet og forhandlet på plads så hurtigt som muligt. Det haster, og vi giver gerne en hånd med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Berit Asmussen

Kampagnekoordinator, Our Fish, medstifter, Ekspedition Plastik
cand.comm. i miljøbiologi (Roskilde Uni. 1995)

Lisbeth Engbo

Journalist, rejseleder, cafe-medarbejder, Fiskerlejet
journalist

0:000:00