Podcast: Er Løhdes reformplaner umulige uden kontrol over Ældreministeriet?

I Altingets sundhedspolitiske podcast stiller vi skarpt på den nye regerings sundhedspolitik. Sidsel Vinge og Jonatan Schloss har gransket regeringsgrundlaget. Om pletskud i regeringsgrundlaget, bureaukratiske frit-valgsordninger, afkoblingen af sundheds- og ældreområdet, regionernes fremtid og meget mere.

Sophie Løhde (V) burde også have haft ældreområdet i sit nye Indenrigs- og Sundhedsministerium, mener dagens to gæster.  
Sophie Løhde (V) burde også have haft ældreområdet i sit nye Indenrigs- og Sundhedsministerium, mener dagens to gæster.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg ToftKim Rosenkilde

Et Ældreministerium adskilt fra Sundhedsministeriet er en fejl. Og mere frit valg risikerer at gøre en i forvejen dyr ordning endnu dyrere og at pakke endnu flere sygeplejersker væk fra borgerne for at arbejde i kommunernes visitationsafdelinger.

Det er nogle af de pointer, som selvstændig konsulent og tidligere Vive-forsker og sundhedschef Sidsel Vinge fremhæver sammen med Jonatan Schloss, der er direktør i Komponent og tidligere direktør i PLO og på et sygehus.

Det sker i Altingets sundhedspolitiske podcast, som i denne årets sidste udgave stiller skarpt på den nye SVM-regerings arbejdsprogram på sundhedsområdet.

"Noget af det jeg ser som det mest ulykkelige, det er den der adskillelse der er mellem, at noget er sundhed og noget er ældre," siger Sidsel Vinge.

"Det er sådan set bare en fejl," følger Jonathan Schloss op i forhold til den ministerielle ressortdeling, hvor der nu er kommet en ny selvstændig ældreminister, som imidlertid er forankret i Socialministeriet fremfor det nye Indenrigs- og Sundhedsministerie, der har fået Sophie Løhde (V) som minister.

Skepsissen melder sig også, når det kommer til SVM-regeringens ambition om på engang at udvide borgernes frie valg på ikke mindst ældreområdet, og samtidig at afbureaukratisere og frisætte kommunerne.

"Jeg synes godt, at man kan lave frit valg. Det kan vi se, at man kan i andre lande. Men man er nødt til at lave en helt anden grundlæggende model for det. For den vi har lige nu, den koster ikke bare kassen – og det kan vi måske godt leve med i det her rige land – den koster også sygeplejersker og terapeuter, som vi ellers har så hårdt brug for i det borgernære arbejde," siger Sidsel Vinge.

Mere frit valg og frisættelse: Det kommer ikke til at ske

Hun og Jonathan Schloss hæfter sig ved, at der aktuelt er omkring 1.500 sygeplejesker ansat til at lave visitation af borgerne i kommunerne.

Jonathan Schloss peger samtidig på, at det frie valg ikke foregår på noget, der kan sammenlignes med et almindeligt marked.

"Det er et kunstigt skabt marked, hvor der ikke er ægte frit valg. Kommunen skal garantere, at der er nogle private bydere og skal være klar til at samle op efter dem. Det er et meget kompliceret område," siger han og fortsætter:

"Med den model vi har for frit valg – hvis man siger, at det skal der være mere af, samtidig med at man vil have frisættelse, så har du to vidt forskellige bevægelser."

Sidsel Vinge er enig.

"Det kommer ikke til at ske," siger hun.

 

Lyt med og hør:

  • En kommentereret gennemgang af regeringsgrundlaget

  • Burde Løhde også have haft Ældreministeriet?

  • Øget fritvalg i ældreplejen: Et valg mellem endnu flere administrative sygeplejerker eller endnu større økonomisk tag-selv-bord til de private?

  • Har regeringen glemt problemerne i region sjælland?

  • Om tre fire år stiger antallet af praktiserende læger markant. Hvad skal de lave?

  • Regeringen lover tre milliarder i ekstra løn: En sejr til dansk sygeplejeråd?
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00