Podcast: Hvad skal vi huske 2020 for på sundhedsområdet?

STUEGANG: Politikerne bør stoppe kæder, der overtager almen praksis. Sundhedsstyrelsen har opført sig mærkværdigt i sag om centralisering af børnecancer. Det er et par af de klare konklusioner, når Else Smith, Mads Koch Hansen og Stinus Lindgreen (R) diskuterer, hvad der skete i 2020 - udover corona.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

2020 var trods alt også andet end corona i sundhedsvæsenet. Det er fokus i denne udgave af Politisk Stuegang. Programmet har denne gang besøg af Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen Else Smith - og Mads Koch Hansen, der nu er selvstændig rådgiver og har en baggrund som sygehusdirektør og formand for Lægeforeningen.

De tre gør status på sundhedsvæsenet og sundhedspolitikken i 2020. Dette afsnit er en forlængelse af et program, optaget og publiceret lige før jul, med samme gæster.

LÆS: Politisk Stuegang: Året i pandemiens tegn

Politisk
Stuegang har tidligere omhandlet 2020 i corona-epidemiens tegn. I dette afsnit
ser vi på, hvad der ellers skete på sundhedsområdet.
Politisk Stuegang har tidligere omhandlet 2020 i corona-epidemiens tegn. I dette afsnit ser vi på, hvad der ellers skete på sundhedsområdet. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Dagens emner er blandt andet forebyggelse, farvel til Per Okkels og Kåre Mølbak og regionernes kritik af Sundhedsstyrelsen i forhold til en mulig centralisering af behandlingen af børnecancer.

Desuden diskuterer deltagerne, om modellen for almen praksis trues - eller måske tværtimod reddes - af de virksomheder, der opkøber lægeklinikker og ansætter læger til at arbejde der. 

PLO advarer mod kæder
PLO’s nye formand, Jørgen Skadborg, har ved foreningens seneste repræsentantskabsmøde slået alarm over udviklingen.

“Fænomenet undergraver i alvorlig grad vores brand i almen praksis og truer patienternes adgang til en rigtig egen læge med kontinuitet i fremtiden,” skrev PLO-formanden i sin seneste beretning til sine medlemmer. Han lover, at PLO, vil bekæmpe udviklingen, der med en lovændring under Thorning-regeringen blev mulig i 2013. 

Else Smith og Mads Koch Hansen erklærer sig enige med lægeformanden. Selv om lægehus-kæder som eksempelvis Alles Lægehus nu driver 20 klinikker over hele landet og dermed er med til at sikre lægedækning, er de to eksperter ikke begejstrede over udviklingen.  

”Jeg er enig med PLO’s formand her. Det her er imod ånden i almen praksis. Det er enormt synd, hvis vi kommer til at se samme udvikling som på tandlæge- og dyrlægeområdet, hvor det bliver store fonde i udlandet, som ejer lægepraksisser,” siger Mads Koch Hansen.

Else Smith er enig.
”Jeg mener, at vi er kommet ned ad en vej, som ikke duer," siger hun. Hun mener ligesom Mads Koch Hansen, at loven skal ændres. 

R-ordfører: Vi må lytte til kritik
Adspurgt om Radikales holdning til praksis-kæder svarer Stinus Lindgreen, at det er en kritik, man må lytte til. Samtidig slår han fast, at manglen på klassiske alment praktiserende læger er et problem, der skal løses.  

”Det har en kæmpe værdi, at patienterne kan møde den samme læge,” siger Stinus Lindgreen. Han vurderer i øvrigt, at regeringen står helt alene med sin idé om at indføre tjenestepligt i almen praksis for nyuddannede læger.

 

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Dokumentation

Emnerne i dette afsnit:

  • Kåre Mølbak på pension. Bedre forsker end kommunikator?
  • Forebyggelse – kører regeringen og rød blok på frihjul?
  • Departementschef Per Okkes på pension. Hvad husker deltagerne ham for?
  • Er almen praksis i opbrud?
  •  Sundhedsstyrelsen under angreb i sag om centralisering af børne-cancer
  • Hvad husker I 2020 for ud over corona?


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Else Smith

Speciallæge og bestyrelsesleder, Sex & Samfund, i bestyrelsen for Hjerteforeningen
cand.med. (Aarhus Uni. 1982), ph.d. (1996), speciallæge i samfundsmedicin (1999)

Mads Koch Hansen

Tidligere lægelig direktør, Sygehus Lillebælt, fhv. formand, Lægeforeningen
speciallæge i anæstesiologi

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

0:000:00