Polen og Ungarn blokerer EU’s milliardstore coronaplan

VETO: Helt som lovet har regeringerne i Polen og Ungarn taget EU’s store genopretningsplan som gidsel, efter den såkaldte retsstatsmekanisme blev indført. Beslutningen bremser også det kommende langtidsbudget.

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, og Ungarns ditto, Viktor Orban, på vej til møde med formand for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen i september.
Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, og Ungarns ditto, Viktor Orban, på vej til møde med formand for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen i september.Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Simon Holst Jensen

Regeringerne i Ungarn og Polen er næppe på julekort med Bruxelles-toppen. Mandag blev forholdet yderligere forværret, da de to lande besluttede at blokere en delaftale, der er afgørende for, at pengene fra EU’s milliardstore coronagenopretningspakke kan komme i spil i medlemslandene.

Årsagen er, at der i forbindelse med det kommende langtidsbudget, der løber fra 2021 til og med 2027, er kommet en retsstatsmekanisme, der grundlæggende gør, at EU kan stoppe udbetalingen af penge til medlemslande, der ikke overholder retsstatsprincipper som for eksempel uafhængige dommere og lighed for retten.

Både Polen og Ungarn har i årevis været på kant med det princip, og begge landes ledere har tidligere truet med at lade det gå ud over andre politikområder, hvis mekanismen blev indført.

Problemet for dem er blot, at mekanismen er helt afgørende for både Europa-Parlamentet og en lang række medlemsstater – herunder Danmark.

Der kan ikke rokkes ved retsstatsmekanismen
Beslutningen fra Ungarn og Polen om at tage den stort anlagte genopretningsplan og det langsigtede budget som gidsel møder kritik og fordømmelse fra både politikere og ngo’er.

Blandt andet lyder det fra den danske EU-politiker Nikolaj Villumsen (EL), at der ikke kan rokkes på retsstatsmekanismen.

Når man kæmper mod autoritære regeringer som den ungarske og polske må man ikke blinke. Skal vi vinde skal vi sætte hårdt mod hårdt. Indførelsen af en retsstatsmekanisme i EU’s budget og genopretningsfond er ikke til diskussion. Punktum! #dkpol #eudk https://t.co/JArNgYimQ1

Hos lederen af Venstres delegation i Parlamentet er der enighed, og Morten Løkkegaard kalder endda situationen for bluff fra den ungarske premierminister Viktor Orbans side.

Orban vil stemme nej til EU-budget, fordi parlamentet med @RenewEurope i spidsen har gennemtrumfet mekanisme, der smækker pengekassen i, hvis en regering bryder demokratiske principper.

DK-regering skal holde fast! Orbans bluff skal kaldes. #eudk #dkmedier https://t.co/EgqUwUUjGM

0:000:00