Politikerne kæmper med den rette løsning for varmepumper

ENERGIAFTALE: Der er bred enighed om, at der skal flere varmepumper i fjernvarmen. Men eksperter, aktører og ordførere har forskellige syn på og hensyn til detaljer som brændselsbinding, forblivelsespligt og afgiftslettelser.

Regeringen er opmærksom på bekymringerne fra branchen. Det fortæller Venstres ordfører Thomas Danielsen.
Regeringen er opmærksom på bekymringerne fra branchen. Det fortæller Venstres ordfører Thomas Danielsen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

Der skal styr på afgiftsstrukturen, inden fjernvarmeværkerne får lov til at vælge brændsel frit og slippe for kraftvarmekravet.

Der kører forhandlinger i øjeblikket, hvor der er et bredt politisk ønske om, at vi skal have favoriseret varmepumper. Den endelige løsning forhandler vi om.

Thomas Danielsen (V)
Energiordfører

Sådan lyder en af de mange anbefalinger i Klimarådets rapport om biomasse.

Pointen er, at man ellers risikerer, at værker investerer i biomasseanlæg, der viser sig at være uhensigtsmæssige både økonomisk og klimamæssigt.

”Ligesom med kraftvarmekravet bør brændselsbindingerne først afskaffes, når biomassens afgiftsfavorisering er fuldt ud elimineret,” står der på side 175 i rapporten.

Rådets formand, Peter Birch Sørensen, uddyber:

”Det er afgørende, at en afgiftslettelse er på plads, inden man eliminerer brændselsbindingen, så varmepumper og biomasse bliver stillet nogenlunde lige rent afgiftsmæssigt,” siger han.

V: Vi sikrer balancen
Venstres energiordfører, Thomas Danielsen, roser rapporten og fortæller, at regeringen er optaget af at rette op på favoriseringen af biomasse.

”Vi vil afskaffe kraftvarmekravet og brændselsbindingen i tråd med Klimarådets anbefalinger. Det kombinerer vi med en sænkelse af elvarmeafgiften, så vi får skabt en bedre balance mellem el og biomasse,” siger V-ordføreren.

Derudover nævner han ambitioner om at lave en mere omkostningsægte opkrævning af eltarifferne og forslaget om en bioenergi-taskforce.

0:000:00