Professor sender brev til miljøministeren: Brug for penge til kemivagthund

BREV: Forbrugerrådet Tænk Kemi bør få flere penge, skriver professor i miljømedicin Philippe Grandjean i et brev til miljøminister Lea Wermelin.

Forburgerrådet Tænk Kemi står bag kemiluppen, som er en mobil-app, der kan bruges til at scanne produkter for at få viden om indholdet af kemi.
Forburgerrådet Tænk Kemi står bag kemiluppen, som er en mobil-app, der kan bruges til at scanne produkter for at få viden om indholdet af kemi.Foto: /Ritzau/Peter Klint
Hjalte T. H. Kragesteen

Regeringen er på forkert kurs, når den har afsat 0 kroner til Forbrugerrådet Tænk Kemi på næste års finanslov.

Det mener professor i miljømedicin ved SDU, Philippe Grandjean, der derfor har sendt et brev til miljøminister Lea Wermelin (S).

"Forbrugerrådet Tænk Kemi er uvildig og saglig og har formået at nå ud til et meget stort publikum. Jeg har selv bidraget med råd og forslag i tidens løb, selv anvendt Kemiluppen, og jeg har talt med mange, som finder Kemiluppen nyttig, faktisk ganske enestående," skriver han.

Forbrugerrådets nuværende bevilling på finansloven udløber i år, og regeringen lægger med sit finanslovsforslag, som Altinget har beskrevet, ikke op til at sende nye penge til Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Fakta
Forbrugerrådet Tænk Kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi tester en række forbrugerprodukter for problematisk kemi.

Siden 2014 er der udført 100 test af i alt 3.000 forbrugerprodukter. Forbrugerrådet står bag Kemiluppen, som er en mobilapp, der kan bruges til at scanne konkrete produkter for at få viden om kemikalie-indholdet.

Kemiluppen har per 1. august haft 7,6 millioner scanninger og er blevet downloadet 345.000 gange. 27 procent af danskerne kender Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Myndigheder viser ikke noget initiativ
Men Philippe Grandjean lægger op til, at Tænk Kemi bør få 5,5 millioner kroner om året i fire år.

"Efter min mening bør der skabes sikkerhed for en fortsættelse, og en bevilling over fire år finder jeg derfor særdeles velbegrundet," skriver professoren, der ikke ser noget reelt alternativ til at rådgive forbrugerne om problematisk kemi:

Universitetsforskere som jeg kan ikke påtage sig den rådgivning, og myndighederne på feltet har heller ikke vist noget initiativ.

Philippe Grandjean
Professer i miljømedicin, SDU

"Universitetsforskere som jeg kan ikke påtage sig den rådgivning, og myndighederne på feltet har heller ikke vist noget initiativ."  

En række partier både i rød og blå blok har op til finanslovsforhandlingerne krævet penge til Forbugerrådet Tænk Kemi. Læs mere om det her.

Miljøministeren Lea Wermelin har ikke ønsket at give en kommentar til denne artikel.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00