Prognose: Her står Stram Kurs til at blive valgt

MÅLING: Københavns Storkreds? Sydjyllands Storkreds? Stram Kurs står til at komme i Folketinget, men hvor i landet står de til at få deres mandater valgt? Ny prognose giver dig svaret.

Stram Kurs' partileder Rasmus Paludan stiller op i Sjællands Storkreds. Sammen med fire andre af partiets medlemmer står han til at blive valgt ind i Folketinget. 
Stram Kurs' partileder Rasmus Paludan stiller op i Sjællands Storkreds. Sammen med fire andre af partiets medlemmer står han til at blive valgt ind i Folketinget. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Tre i Jylland og to på Sjælland.

Sådan ville Stram Kurs’ mandater i Folketinget fordele sig, hvis der var folketingsvalg i dag.

Det viser en spritny mandatprognose udarbejdet for Altinget af professor Kasper Møller Hansen.

Prognosen giver et billede af, hvor i landet de forskellige partier står stærkest, og viser blandt andet, at det islamkritiske og nyligt opstillingsberettigede parti Stram Kurs står til at få fem mandater i Folketinget efter valget.

Fakta
Her er alle Stram Kurs’ kandidater til Folketingsvalget:  

Sjællands Storkreds
- Rasmus Paludan (spidskandidat)
- Pernille Pedersen
- Chang Lembirk
- Søren Grinderslev Hansen  

Nordjyllands Storkreds
- Uwe Max Jensen  

Københavns Omegns Storkreds
- Henrik Westermann Søndergaard  

Sydjyllands Storkreds
- Carsten Normann Munk  

Østjyllands Storkreds
- Helmuth Nyborg  

Fyns Storkreds
- Martin L. Christensen  

Nordsjællands Storkreds
- Casper Hansen  

Bornholms Storkreds
- Gerhard Andersen

Iben Thranholm, som også stiller op, er endnu ikke blevet tildelt en storkreds. 

Kilde: Stram Kurs

De fem mandater fordeler sig ud på Københavns Omegns Storkreds, Sjællands Storkreds, Sydjyllands Storkreds, Østjyllands Storkreds og Nordjyllands Storkreds.

Stram Kurs blev godkendt som opstillingsberettiget dagen inden valgudskrivelsen og har siden da fortsat med at hente kandidater ind.

Så sent som i sidste uge kunne kendte og omstridte ansigter som IQ-forskeren Helmuth Nyborg og teolog og debattør Iben Thranholm melde deres kandidaturer.

Kontroversiel partileder
I Sjællands Storkreds vil det efter al sandsynlighed være advokat, partileder, stifter og spidskandidat Rasmus Paludan, der vil få partiets mandat.

Den højreekstremistiske partileder har det sidste år formået at samle en større digital følgerskare ved hjælp af en række Youtube-videoer, hvori han har udtalt sig kritisk om islam og indvandrere i Danmark.

Indtil videre er det kun i Sjællands Storkreds, at partiet har mere end én opstillet kandidat.

I Nordjyllands Storkreds vil mandatet gå til kredsens eneste kandidat, Uwe Max Jensen. Den provokerende billedkunstner blev i slutningen af marts offentliggjort som partiets første folketingskandidat ud over Rasmus Paludan.

Indvandrerkritisk forsker
Dagen efter valgudskrivelsen offentliggjorde Stram Kurs to nye kandidater, Helmuth Nyborg og Carsten Norman Munk, som begge ligeledes står til at blive valgt ind i Folketinget.

Helmuth Nyborg stiller op i Østjyllands Storkreds og har i flere år været genstand for en del kritik for at hævde, at indvandrere fra eksempelvis Afrika har lavere IQ end danskere.

I sidste uge udtalte den kontroversielle forsker til TV 2, at han ikke har et ønske om at sidde i Folketinget, men i stedet stiller op for at tilføre indvandrerdebatten ”nogle faktuelle elementer” fra sin forskning.

Fra DF til SK
Fængselsbetjent Carsten Normann Munk er partiets hidtil eneste kandidat i Sydjyllands Storkreds.

Han har tidligere gjort sig bemærket ved først at stille op til kommunalvalget for Dansk Folkeparti og senere hen for Nye Borgerlige.

Den sidste Stram Kurs-kandidat, som ifølge prognosen lige nu kan se frem til at blive valgt ind, er Henrik Westermann Søndergaard, som stiller op i Københavns Omegns Storkreds.

Ifølge Berlingske har han tidligere været medlem af Fremskridtspartiet og arbejdet for Mogens Glistrup samt siddet i Hillerød Byråd i perioden 1990-94.

Du kan finde hele Altingets mandatprognose på Altinget: christiansborg, hvor du også kan blive klogere på, hvordan mandaterne fordeler sig hos de andre partier.

Herunder kan du se, hvordan Stram Kurs' mandater fordeler sig:

Dokumentation

Bag mandatprognosen: 

I denne prognose indgår der 9.847 interviews foretaget af Kantar-Gallup og 3.113 interviews foretaget af Norstat, der er indsamlet i perioden 1/2-2019 til 7/5-2019.

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted.

Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00