Prognose: Løhde og Hersom i hård valgkamp

PROGNOSE: Innovationsminister Sophie Løhde (V) kæmper for sit mandat i Nordsjælland, og tidligere sundhedsordfører Camilla Hersom (R) får brug for mange personlige stemmer på Fyn. Det viser valgkampens første mandatprognose.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin HolstMorten Øyen

Valgkampen er godt i gang, og folketingsmedlemmerne har forladt Christiansborg for at drage hjem til kredsen og kæmpe om vælgernes gunst.

Og nogle skal kæmpe ekstra hårdt for at holde fast i mandatet i Folketinget.

Det viser en ny mandatprognose udarbejdet af Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af 12.960 interviews foretaget af Gallup og Norstat og vægtet mod Altingets kvalitetsvægtede snit af meningsmålinger fra valgkampens første dage.

Ifølge prognosen rammes Dansk Folkeparti hårdest med en tilbagegang på 15 mandater, fordelt ud over hele landet. 

Den største mandatmæssige fremgang går til SF, der både genvinder et tabt mandat i Sydjyllands Storkreds og i Vestjyllands Storkreds. Det kan meget vel betyde et nyvalg til SF’s næstformand Signe Munk fra Vestjylland, der i øvrigt læser til sygeplejerske. I alt står SF til at gå frem med seks mandater.

Løhde kæmper i Nordsjælland
Derudover viser prognosen, at Radikale genvinder et historisk betydningsfuldt mandat på Fyn. Det forventes at gå til enten tidligere sundhedsordfører og formand for Danske Patienter Camilla Hersom eller Rasmus Helveg Petersen.

I Nordsjælland er der lagt op til hård intern kamp mellem de tre siddende Venstre-folketingsmedlemmer: Sophie Løhde, Claus Hjort Frederiksen og Hans Andersen. Partiet står nemlig kun til at få to nordsjællandske pladser i Folketinget. Sophie Løhde er favorit til det første mandat, mens ministerkollega Claus Hjort Frederiksen umiddelbart ligner det næstbedste bud. Men Hans Andersen skal ikke dømmes ude. Han er en kendt kandidat i Nordsjælland, hvor han har været i kommunalpolitik i flere forskellige byer siden 1994. Oveni er der også en joker i form af Anna Libak, der er kendt som en dygtig borgerlig debattør og for første gang er opstillet til Folketinget.

Du kan finde hele Altingets mandatprognose på Altinget: christiansborg.

Dokumentation

Bag prognosen

I denne prognose indgår der 9.847 interviews foretaget af Kantar-Gallup og 3.113 interviews foretaget af Norstat, der er indsamlet i perioden 1/2-2019 til 7/5-2019. Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Derudover er prognosen vægtet, så de partiledere, der opstiller i samme storkreds som ved sidste valg, antages at opnås samme stemmeandel af partiets samlede stemmer i storkredsen som ved sidste valg. Konkret betyder det i forhold til den uvægtede fordeling, at der flyttes stemmer til partilederes storkreds fra partiets andre storkredse. Partiets samlede andel af stemmerne på landsplan er uændret.

Konkret i denne prognose flytter partiledervægten fire mandater: 1 R-mandat til Sydjyllands Storkreds fra Østjylland Storkreds, 1 LA-mandat til Nordsjællands Storkreds fra Københavns Omegns Storkreds, 1 S-mandat til Østjyllands Storkreds fra Vestjyllands Storkreds og 1 K-mandat til Østjyllands Storkreds fra Fyns Storkreds.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.










0:000:00