PSO-forhandlingerne er sat på pause

AFLYST: Regeringen har aflyst torsdagens forhandlingsmøde om PSO og går nu i tænkeboks om den videre proces.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Emma Qvirin HolstLasse Lange

Forhandlingerne om en afskaffelse af PSO-afgiften har ramt et bump på vejen og er gået i stå.

Partierne bag energiforliget skulle være mødtes torsdag til endnu et forhandlingsmøde, men det har regeringen aflyst.

Der er nemlig behov for at sondere over de politiske positioner, lyder forklaringen fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ifølge Jyllands-Posten. Han afviser samtidig, at der er tale om et decideret sammenbrud i forhandlingerne.

Tirsdag aften satte Dansk Folkeparti en kæp i regeringens PSO-hjul, da partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, i TV Avisen afviste at lægge stemmer til regeringens forslag om at hæve bundskatten.

Læs også: DF afviser regeringens forslag om at hæve bundskatten

Regeringen har foreslået at hæve bundskatten for at betale for den PSO-regning, der kommer, når PSO-afgiften fra danskernes og virksomhedernes elregning udfases fra nytår. PSO-ordningen finansierer grøn omstilling, men de initiativer skal nu i stedet finansieres over finansloven.

Ændringen kommer, da EU mener, at PSO-ordningen er konkurrenceforvridende, og derfor har pålagt Danmark at ændre den inden starten af 2017. Desuden mener regeringen, at afgiften svækker danske virksomheders konkurrenceevne.

DF: Udskyd PSO-forhandlinger
Der er endnu uvist, hvornår regeringen vil fortsætte forhandlingerne, og om det bliver på denne side af sommerferien.

Det var ellers regeringens ønske at lande en aftale inden sommerferien, men Kristian Thulesen Dahl har opfordret til at udskyde PSO-forhandlingerne til efteråret.

Læs også: PSO-forhandlinger tæt på foreløbigt forlis

DF-formanden mener nemlig, at man burde tage spørgsmålet om finansieringen samtidig med forhandlingerne om en skattereform. Han vil ikke være med til at hæve bundskatten før sommerferien og så sænke topskatten i efteråret, lød forklaring i TV Avisen.

På den måde håber Dansk Folkeparti at undgå en situation, hvor partiet inden sommerferien er med til at finansiere erhvervsskattelettelser med bundskattestigninger, inden partiet til efteråret kan ende med at være med til at sænke topskatten. Begge dele kan således udlægges som DF-nederlag over for resten af blå blok.

Dertil kommer, at Dansk Folkeparti satser på, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i anledning af efterårets skatteforhandlinger vil finde tilstrækkeligt mange penge frem fra gemmerne til, at de private husholdninger ikke behøver at hænge på stort set hele regningen for en PSO-afskaffelse.

Selvom Kristian Thulesen Dahl meget bastant advarer mod bundskattestigninger, er det dog langt fra utænkeligt, at Dansk Folkeparti ender med at være med til at sætte bundskatten op, hvis det sker som en del af en større pakke, som Kristian Thulesen Dahl føler, at han kan sælge til sine vælgere.

Læs også: Forstå slagsmålet om PSO-afgiften

Med meldingen fra Dansk Folkeparti er det ikke ret sandsynlig, at forhandlingerne om en ny finansiering af PSO-udgifterne kommer videre på denne side af sommerferien. Til gengæld gav statsminister Lars Løkke Rasmussen ved afslutningsdebatten onsdag aften udtryk for, at han håber, at partierne kan nå at adressere spørgsmålet om de kystnære vindmøller, som regeringen ønsker at bremse, før udbuddet af dem kommer for langt. Det skal gøre PSO-regningen billigere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00