Debat

R: Fokus på den sociale retspolitik

DEBAT: I 2016 skal vi tale mere om de sociale aspekter af retspolitikken. Der skal større fokus på menneskeskæbnerne bag al den lovgivning, politikerne gennemfører og foreslår, skriver Sofie Carsten Nielsen (R).

I 2016 skal der fokus på de sociale aspekter af retspolitikken, skriver Sofie Carsten Nielsen (R).
I 2016 skal der fokus på de sociale aspekter af retspolitikken, skriver Sofie Carsten Nielsen (R).Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sofie Carsten Nielsen (R)
Retsordfører 

Mere social mobilitet og brud med negative sociale mønstre er stærkt forbundet med vores restpolitiske indsats. Det budskab skal ud til flere. 

Sofie Carsten Nielsen (R)
Retsordfører

Mit radikale nytårsønske for den retspolitiske debat i Danmark er, at vi i 2016 begynder at tale meget mere om de socialpolitiske aspekter.

Fakta
Et nyt år står for døren.

Altinget benytter anledningen og spørger en række retsordførere: Hvad mener du, skal prioriteres på det retspolitiske område i det nye år? Hvad vil præge debatten i 2016?

Du kan også deltage i debatten. Send dit indlæg til [email protected].

At vi begynder at tale om menneskeskæbnerne bag al den lovgivning, vi gennemfører og foreslår, når vi debatterer både kriminalitet, straf og forebyggelse.

Og inden vi kommer i gang: Nej, det er ikke et forsøg på at gøre tilværelsen sød og blød for gerningsmændene. Det handler først og fremmest om ofrene. De direkte ofre for kriminalitet, men også de ofre, der findes rundt om gerningsmændene. Familierne, børnene. Frygten, der indlejrer sig i alle os andre, når vi hører historier om kriminalitet.

Før social- og retspolitik sammen 
Så lad os se, om ikke vi kan få lov at debattere og tænke hele vejen rundt i retspolitikken til næste år. Det bliver et år, hvor vi ikke skal i valgkamp. Det er godt for retspolitikken, tror jeg. Så slipper vi måske for parolerne og de billige points. Og kan fokusere på resultaterne.

Mere social mobilitet og brud med negative sociale mønstre er stærkt forbundet med vores restpolitiske indsats. Det budskab skal ud til flere. Nogle politikere synes alene at se retspolitikken som et spørgsmål om politiets, fængselsvæsnets og retssystemets ressourcer til at fange, opbevare eller dømme kriminelle.

Og det er måske heller ikke så mærkeligt, at mange borgere ser sådan på det. Det er normalt først dér, vi som borgere tænker på de retspolitiske instanser. Når vi får brug for dem. Med det fokuserer jo alene på, hvad der skal ske, når skaden ER sket. Kriminaliteten ER begået.

Gode takter fra Pind 
Jeg synes faktisk, der er gode takter. Justitsministeren taler ikke udelukkende om straf for straffens skyld. Nedsættelsen af den kriminelle lavalder for børn er udsat. Forhåbentlig bliver den helt droppet. Der er sat mandskab af til at arbejde alene med forebyggelse i Justitsministeriet. Det er godt. Og i den grad på tide, siger jeg. Med helt bevidst henvisning til min egen tid i regering. Det burde vi da have gjort.

Nu venter jeg spændt på, at de leverer. Mere end en satspuljebevilling til yderligere forsøg. Når vi nu for eksempel kan se, at fodlænker til unge kriminelle betyder, at langt flere tager en ungdomsuddannelse og derefter holder op med at begå kriminalitet. Og når nu vi samtidig ved, at kriminaliteten er langt højere hos unge uden ungdomsuddannelse end hos dem, der er under uddannelse. Så er det på en eller anden måde en no-brainer at gå videre af den vej. Men det sker ikke af sig selv. Og når nu vi ved, at sandsynligheden for at begå kriminalitet, hvis man er barn af en kriminel, desværre er større end blandt andre børn, så burde det betyde, at vi satte massivt ind for at forebygge netop dér.

For vores fælles mål må jo være oplagt. Vi ønsker færre ofre. Det sikres allerbedst ved at tænke socialpolitikken og retspolitikken sammen. Indsatserne kan ikke adskilles. Færre ofre kræver mere forebyggelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00