Debat

R: Sådan skrotter vi de forurenende og klimabelastende oliefyr

DEBAT: I dag får 70.000 deres varme fra et oliefyr, men i 2030 bør det tal være nul. Derfor skal der afsættes 260 millioner kroner på finansloven til at skrotte oliefyr, mener klimaordfører Ida Auken (R).

For at hjælpe omstillingen på vej skal 2021-puljen fra Energiaftalen udvides til at lade støtteordningen indbefatte 2020, skriver klimaordfører Ida Auken (R).
For at hjælpe omstillingen på vej skal 2021-puljen fra Energiaftalen udvides til at lade støtteordningen indbefatte 2020, skriver klimaordfører Ida Auken (R).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Auken
Klimaordfører, Det Radikale Venstre

Klimaet kalder. Det er på tide, at danskerne får skiftet oliefyret ud og får opvarmet huset med mere klimavenlig energi. Der skal mere fart på den grønne omstilling.

Når rigtig mange danskere endnu ikke har skiftet deres gamle oliefyr ud, må man spørge hvorfor. Det er næppe charmen ved et larmende, lugtende fyr, der får folk til at beholde det. De fleste er også udmærket klar over oliefyrets klimabelastning.

Ifølge Klimarådet er svaret prisen. Det kan godt koste over 100.000 kroner at skrotte oliefyret og skifte det ud med et grønt og moderne alternativ, såsom en varmepumpe.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Der er bred politisk enighed om, at Danmark skal have reduceret 70 procent af sin CO2-udledning inden 2030. Her er politikere, forskere og erhvervsliv enige om, at vi bliver nødt til at være kreative og opfinde nye løsninger med nye teknologier.

Specielt reduktionen af de sidste procenter op til 70 bliver efter sigende meget udfordrende.

Når man ser, at udviklingen peger mod, at miljørigtige, omkostningseffektive løsninger bliver billigere, kan det undre, at oliefyr overhovedet tillades at blive solgt.

Ida Auken (R)
Klimaordfører

70.000 får varme fra oliefyr
Alligevel siger prognoserne, at vi frem mod 2030 lader en lavthængende frugt hænge.

Som det ser ud nu, kommer vi ikke i mål med noget så elementært som at skifte gamle, forurenende og klimabelastende oliefyr ud hos alle danskere.

I dag får cirka 70.000 danskere deres varme fra et oliefyr. I 2030 skal det tal helst være nul. Det ser desværre bare ikke ud til, at vi kan opfylde den målsætning.

Poul Erik Morthorst, professor på DTU, vurderer over for DR, at der til den tid vil være 10.000 til 20.000 husstande, der fyrer med olie.

Det kan ingen være tilfredse med, især hvis den manglende indsats på oliefyrområdet betyder, at det går ud over andre erhverv, der så i stedet må holde for, hvis vi skal indfri vores grønne målsætning.

Læs også

Nye og gamle oliefyr skal forbydes
For at hjælpe omstillingen på vej vil vi i Radikale Venstre derfor udvide 2021-puljen fra Energiaftalen til samtidig at lade støtteordningen indbefatte 2020.

I den kommende finanslov vil vi afsætte 260 millioner kroner til både at skrotte oliefyr og brændeovne for at komme meget af den skadelige partikelforurening fra brændeovne til livs.

Sammenholdt med at varmepumper samlet set bliver billigere de kommende år, betyder det, at incitamentet til at skifte oliefyret ud med en ny, grøn løsning som for eksempel en varmepumpe bliver større for flere danskere.

Men vi vil gerne gå et skridt videre. Når man ser, at udviklingen peger mod, at miljørigtige, omkostningseffektive løsninger bliver billigere, kan det undre, at oliefyr overhovedet tillades at blive solgt.

Fra 2030 vil Radikale Venstre forbyde alle oliefyr – nye som gamle. Der er al mulig grund til, at vi sammen rykker videre fra slæbesporet og kommer frem på banen, når det gælder oliefyr.

Der skal handling bag de grønne løfter på finansloven, og vi skal fremad.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00