Analyse af 
Jakob Nielsen

Radikale truer Mette Frederiksen – og det er dårligt nyt for Løkke

Det er tid til en regering hen over midten, lyder budskabet fra den radikale leder. Dermed overtager hun Lars Løkke Rasmussens vigtigste budskab i den kommende valgkamp.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen

Sofie Carsten Nielsen har åbnet året i dansk politik med en melding om, at Radikale under ingen omstændigheder vil støtte en ny S-regering, hvis den ikke består af flere partier end Socialdemokratiet. Allerhelst så hun, at der bliver dannet en regering hen over midten, lyder det fra den radikale leder i et interview med Politiken. 

Løkke må i disse timer sidde og overveje, om han skal melde den radikale leder til politiet for tyveri af hans eneste politiske mærkesag.

Jakob Nielsen
Chefredaktør

Budskabet har udløst påtaget forbløffelse og forargelse hos Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, der alle beskylder Radikale for at være ude på at få nogle ministerposter.

Den anklage er korrekt, men også lidt besynderlig. For hele pointen med Sofie Carsten Nielsens melding er selvsagt, at partiet ønsker sig mere indflydelse, hvilket sådan set også er meningen med at arbejde på Christiansborg.

Bruger Frederiksens egen teknik

Fra mange socialdemokrater lyder også en mere teknisk kritik af, at det er underligt, at Radikale melder ud om tiden efter næste valg, når de sådan set bare kunne vælte Mette Frederiksens et-parti-regering i morgen.

Men kritikken klinger hult, fordi Sofie Carsten Nielsen blot gør præcis det samme, som Mette Frederiksen gjorde i sin grundlovstale i 2018.

Det var ved den lejlighed, at hun gjorde klart, at hun ikke ville have Radikale (eller nogen andre) med i sin regering, hvis hun skulle vinde det forestående valg.

Den slags forhandlinger foregår typisk først, når valget er overstået, men ved at melde så klart ud på forhånd sikrede Mette Frederiksen sig styrken til at danne en ren socialdemokratisk mindretalsregering i 2019. 

Læs også

Har Radikale et alternativ?

Spørgsmålet er så, om Sofie Carsten Nielsen på samme måde vil have styrken til at gennemføre sin trussel efter valget, hvis mandaterne er fordelt nogenlunde som i dag.

Det kræver, at hun kan opstille et nogenlunde troværdigt alternativ for, hvad der vil ske, hvis Mette Frederiksen nægter at invitere andre partier med i en ny regering. Vil hun aktivt vælte Mette Frederiksen og bringe Venstre eller Konservative til magten i et flertal, der omfatter Ny Borgerlige og Dansk Folkeparti?

Det vil hun skulle svare på mange gange i de kommende dage, uger og måneder. Ikke mindst fordi Enhedslisten vil blive ved med at stille spørgsmålet i håb om at stjæle vælgere fra den radikale venstrefløj.

Løkke er den store taber

Men inden man fortaber sig i bogstavleg og de interne skænderier i rød blok, er det værd at notere, hvem der må være allermest bekymret over den radikale melding – nemlig Lars Løkke Rasmussen. Han må i disse timer sidde og overveje, om han skal melde den radikale leder til politiet for tyveri af hans eneste politiske mærkesag.  

For idéen om en regering hen over midten er foreløbig det eneste punkt i Moderaternes sparsomme partiprogram.

Det er den vision, som Lars Løkke Rasmussen brugte som forklaring på, at han måtte forlade Venstre. Det er den vision, der efter planen skal sikre ham en fortsat plads i Folketinget efter næste valg. Han ser sig selv som manden – måske endda frelseren – der skal opløse blokpolitikken og formidle et bredt og pragmatisk samarbejde mellem midterpartierne.

At blokpolitikken langt hen ad vejen forsvandt med hans egen afgang som statsminister er et faktum, der som regel skøjtes let hen over. 

Med Sofie Carsten Nielsens udmelding er der blevet yderligere trængsel på midten – det er tilsyneladende her, næste valg skal udkæmpes.

Jakob Nielsen
Chefredaktør

Mere trængsel på midten

Bundlinjen er, at Lars Løkke Rasmussen nu har en stor udfordring med at forklare, hvad der adskiller hans personlige projekt fra de Radikale?

Udlændingepolitik vil nogle måske sige. Men realiteten er, at Sofie Carsten Nielsen er godt i gang med at flytte Radikale ind på den pragmatiske kurs, hvor den hårde udlændingepolitik ikke må stå i vejen for partiets øvrige mål. Og at Lars Løkke omvendt netop har undsagt de evige stramningers logik i dansk politik.

Det politiske år 2022 begyndte med en nytårstale, hvor Mette Frederiksen bevægede sin regering længere ind mod midten på en række områder. Med Sofie Carsten Nielsens udmelding er der blevet yderligere trængsel på midten – det er tilsyneladende her, næste valg skal udkæmpes.

I øvrigt har min kollega, Emma Qvirin Holst, kigget på, hvem de radikale vælgere ser sig mest beslægtede med. Der er rød slagside, og det er nok værd at have in mente for Sofie Carsten Nielsen, skriver hun i en interessant tråd på Twitter, du kan dykke ned i her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)









0:000:00