Radikale: Vi laver nyt medieforlig, når vi vinder valget

BLOKPOLITIK: Hvis regeringen og DF indgår smalt medieforlig, vil det have en kort levetid, såfremt de røde vinder næste folketingsvalg, lyder advarslen fra Radikale. S har dog ikke opgivet håbet om bred aftale endnu.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Peter Pagh-Schlegel

Det var ikke et forhandlingsoplæg, men en forudsætning for at kunne deltage i medieforhandlingerne.

Sådan lød beskeden fra finansminister Kristian Jensen (V), da han på vegne af regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede 20-procentsbesparelserne i DR's budget.

Mens Socialdemokratiet fortsat holder kortene tæt til kroppen, lyder beskeden fra de resterende partier i rød blok, at de ikke kommer til at acceptere forudsætningerne og derfor ikke ser sig selv som en del af forhandlingerne, der bliver skudt i gang, når regeringen præsenterer sit medieudspil i denne uge.

Blokpolitik mod blokpolitik…
Kulturminister Mette Bock (LA) har allerede udtalt, at ”så må vi lave en smal aftale”, hvis ingen af de røde partier kan acceptere forudsætningerne. I tilfælde af et regeringsskifte ved næste valg vil det betyde, at medieforliget får en kort levetid.

Det er aldrig kønt, når der føres blokpolitik mod blokpolitik, for det er skadeligt for den kontinuitet, som DR har brug for. Men omvendt kan man ikke bare i kontinuitetens hellige navn lade de andre bestemme.

Zenia Stampe (R)
Medieordfører

Det slås fast af Radikales kultur- og medieordfører, Zenia Stampe.

”Så vil vi lave et nyt forlig. Jeg vil ikke være glad for at føre blokpolitik på så vigtigt et område, men vi kan bare konstatere, at regeringens ultimative oplæg til besparelser er blokpolitik, når det er værst,” siger hun.

Tre af de seneste fem medieforlig siden 2000 er blevet indgået hen over midten – og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skrev i en kronik i Politiken for et par uger siden, at det var ”et mål i sig selv at lave en bred medieaftale”.

Partiets medieordfører, Mogens Jensen, har siden ytret skarp kritik af besparelserne og de ultimative krav, men spørgsmålet, om dette mål fortsat er gældende, blev ikke besvaret, da han lørdag aften var gæst i Deadline på DR2.

Zenia Stampe erkender, at et bredt medieforlig sikrer en vigtig stabilitet på medieområdet, men hun vil omvendt ikke binde sig til at udføre regeringens ”beskidte arbejde”.

”Det er aldrig kønt, når der føres blokpolitik mod blokpolitik, for det er skadeligt for den kontinuitet, som DR har brug for. Men omvendt kan man ikke bare i kontinuitetens hellige navn lade de andre bestemme,” siger Zenia Stampe og understreger, at hvis besparelserne havde været et forhandlingsoplæg, ville hun være til at tale med.

”Jeg bilder mig ikke ind, at vi kan få dem til at droppe besparelserne, og jeg tror sagtens, vi kunne mødes i et kompromis. Men vi vil have friheden til at lave det om, hvis der kommer et nyt flertal efter folketingsvalget. Hvis vi binder os til besparelserne, når vi siger ja til at sætte os ved bordet, ja, så kan vi ikke deltage i forhandlingerne,” siger hun.

S håber fortsat på det bedste
Socialdemokratiets Mogens Jensen insisterer imidlertid på at få klarhed over, hvorvidt besparelseskravet er hugget i granit, eller om regeringen er til at tale med.

I Deadline udtalte han lørdag:

"Det er svært, når udgangspunktet er ultimative krav, at få et bredt forlig. Men vi forsøger at hægte os på, for vi vil faktisk gerne være med i et bredt forlig. Derfor beder vi regeringen om at få en dialog."

Altinget har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Mogens Jensen.

Regeringen ventes at præsentere et medieudspil i denne uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00