Radikales bagland blåstempler partiets flygtningepolitik

VOXPOP: "Et nybrud" og "jeg deler ikke hendes bekymring" er blandt reaktionerne på Sofie Carsten Nielsens (R) præcisering af den radikale udlændingepolitik. På partiets landsmøde er der dog generelt opbakning til linjen fra baglandet.

Foto: /ritzau/Tim Kildeborg Jensen
Kristoffer Kvalvik

NYBORG: For nyligt "præciserede" Radikales integrations- og udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, sit partis flygtningepolitik.

Særligt bemærkningen om, at antallet af flygtninge betyder noget, har vakt opsigt. Sofie Carsten Nielsen sagde til DR's P1.

"Det betyder rigtig meget. Selvfølgelig gør det det. For vores mulighed for at integrere dem."

Opsigten skyldes primært Margrethe Vestagers udtalelse fra 2011, da hun stod i spidsen for partiet.

"Når jeg hører Dansk Folkeparti sige, at antallet af udlændinge betyder noget, så er det, fordi de vil danne et billede af et Danmark som et land, der er truet og ved at blive oversvømmet, og hvor vi må leve i frygt," sagde Margrethe Vestager dengang til Altinget.

Ny kurs?
Mange undrede sig og spekulerede i en ny kurs for partiet på integrationsområdet.

Men er græsrødderne splittet fra toppen af partiet? 

Altinget har talt med fem medlemmer ved partiets landsmøde i Nyborg:


Johan Brødgaard, byrådskandidat i Silkeborg Kommune for Radikale

Skal Danmark tage imod færre flygtninge?

"Nej, det skal vi ikke. Men vi skal fokusere på kvoteflygtninge."

Betyder antallet noget?

"Selvfølgelig gør det det. Jo flere der kommer, jo flere skal vi være for at yde den rette integrationsindsats. Så selvfølgelig kan vi ikke tage imod 100.000 nu, men nærmere 10.000."

Hvad synes du om Sofie Carsten Nielsens seneste melding?

"Det er måske et nybrud i radikal politik, og det er fint nok, at der kommer en skarpere linje. Der sker store forandringer i verden, og dem må vi også forholde os til." 


Sigrid Friis Proschowsky, landsformand for Radikal Ungdom

Skal Danmark tage imod færre flygtninge?

"Nej, det skal vi ikke. Der er et behov i verden lige nu. Og så kan man have nok så mange dagsordener herhjemme, men det vigtige for mig er at se på, hvilken situation verden står i. Og verden står i en situation, hvor vi har den største flygtningekrise i min levetid."

Betyder antallet noget?

"Selvfølgelig betyder antallet noget. Men man kan ikke sætte et maks-antal på. Verdenssituationen tager jo ikke højde for de enkelte landes dagsordener. Det vigtige er, at vi løfter en tilfredsstillende andel af den samlede mængde."

Hvad synes du om Sofie Carsten Nielsens seneste melding?

"Jeg er glad for det visionære element i hendes udmelding, der handler om en fælles europæisk løsning og en styrkelse af EU’s ydre grænser. Så det er fedt på den lange bane. På den korte bane er der et behov for at tage kvoteflygtninge her og nu, og i Radikale Ungdom vil vi have 10.000." 


Morten Helveg Petersen, europaparlamentsmedlem for Radikale

Skal Danmark tage imod færre flygtninge?

"Det er svært at svare på. Ideen om at modtage kvoteflygtninge er rigtig, og hvad der kommer af spontane flygtninge, kan man jo ikke beslutte sig for. Det regeringen gør er i hvert fald ikke den rigtige måde. Hvis vi havde haft et fælles EU-system, havde vi modtaget færre."

Betyder antallet noget?

"Det gør det. Også i forhold til, hvordan man efterfølgende skal integrere dem."

Hvad synes du om Sofie Carsten Nielsens seneste melding?

"Det er indlysende rigtigt. Det må være i alles interesse at have så få flygtninge som muligt. Det vil jo betyde, at mennesker ikke har brug for at flygte. Vores udfordring er bare, at antallet af flygtninge er stigende."


Gitte Kjær-Westermann, spidskandidat for Radikale i Lyngby-Taarbæk Kommune

Skal Danmark tage imod færre flygtninge?

"Vi skal i hvert fald behandle de flygtninge, vi får, ordenligt. Vi skal ikke omtale dem, som om der var en bestemt religion, der er værre end andre. Alle religioner har opført sig skidt, og alle indeholder noget godt."

Betyder antallet noget?

"Jeg sidder i integrationsudvalget i Lyngby-Taarbæk Kommune, så det er noget, jeg har en meget stærk holdning til. Men om antallet betyder noget, kommer an på verdenssituationen."

Hvad synes du om Sofie Carsten Nielsens seneste melding?

"Der er ikke nogen overraskelse fra mig. De Radikale har for mig stået for det her hele tiden. Der er jo ingen, der forestiller sig, at vi skal tage alle verdens flygtninge."


Troels Jes Uldall Brandt, spidskandidat for Radikale i Slagelse Kommune

Skal Danmark tage imod færre flygtninge?

"Nej, vi har et humanitært ansvar. Den kvotebeslutning, der er blevet taget, er helt galt på den, og vi skal sikre vores humanitære indsats i verden."

Betyder antallet noget?

"Det gør det. Det er selvfølgelig en vurdering af, hvordan vi kan løse det. Men når man kigger i krystalkuglen, kan man se, der bliver et behov for at tilføre ekstra mennesker til arbejdsstyrken. Vi skal selvfølgelig sikre en god uddannelse til de mennesker, der kommer."

Hvad synes du om Sofie Carsten Nielsens seneste melding?

"Hun er bekymret, men jeg deler ikke den bekymring på samme måde. Jeg står ved den humanitære opgave, vi har som parti. Der vil altid være divergerende holdninger, og i Radikale er der højt til loftet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024