"Dovent" R-forslag om at splitte Kulturministeriet får hård medfart fra flere kanter

OPDELING: Det vil næppe styrke hverken kunsten eller sporten, hvis de får hvert deres ministerium, som Det Radikale Venstre har foreslået, lyder vurderingen fra forfatter til flere bøger om politisk indflydelse.

Jens Rohde (R) og Zenia Stampe (R) er to ud af tre radikale kronikører, der står bag forslag om at splitte Kulturministeriet op.
Jens Rohde (R) og Zenia Stampe (R) er to ud af tre radikale kronikører, der står bag forslag om at splitte Kulturministeriet op.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Der er ikke megen ros til et forslag fra Det Radikale Venstres om at dele Kulturministeriet op.

I hvert fald hverken fra to kendere af dansk kulturpolitik, to tidligere radikale kulturministre eller en mangeårig iagttager af spillet på Slotsholmen. Den sidste først:

"Jeg kan slet ikke se, at det forslag har nogen gang på jorden, hvis man vil styrke Kulturministeriet," siger Susanne Hegelund, partner i HEGELUND & MOSE og forfatter til en række bøger om politisk indflydelse.

Konkret foreslår tre radikale folketingsmedlemmer – partiets medlemmer af Kulturudvalget, Zenia Stampe, Jens Rohde og Marianne Jelved – i en kronik i Berlingske at oprette et kunstministerium og et idrætsministerium. Folkeoplysning kan høre under Undervisningsministeriet og mediepolitikken i Statsministeriet, mener de.

Jeg kan slet ikke se, at det forslag har nogen gang på jorden, hvis man vil styrke Kulturministeriet.

Susanne Hegelund, partner i HEGELUND & MOSE og forfatter til en række bøger om politisk indflydelse.

Opdelingen skal styrke hvert enkelt område, lyder argumentet. Men det ville næppe være resultatet, vurderer Susanne Hegelund.

"Det er svært at se, at det ville gøre Kulturministeriet stærkere. Ministeriet ligger i forvejen i den absolut nederste halvdel af det ministerielle hierarki. Det virker umiddelbart som en bedre idé at styrke ministeriet, hvis det skulle kunne agere stærkere opadtil, frem for at splitte det op," siger hun.

Den vurdering delte to tidligere radikale kulturministre, Uffe Elbæk og Elsebeth Gerner, onsdag i Berlingske

"Jeg tror, det er den helt forkerte vej at gå, for så gør man Kulturministeriet til et endnu mindre ministerium, end det er i forvejen. Vi ved allesammen, at Kulturministeriet allerede er det sidste i rækken af ministerier, og derfor skal man ikke undervurdere Christiansborgs logik i, at størrelsen af et kulturministerium er afgørende for dets gennemslagskraft og den minister, der er ansvarlig for det," sagde Uffe Elbæk, der i dag er løsgænger efter nogle års op- og nedture i Alternativet, til avisen.

{{toplink}}









0:000:00