Paludan snyder med vælgererklæringer, men ministeriet kan ikke stoppe det

FOLKETINGSVALG: Det højreekstremistiske parti Stram Kurs har nu over 18.000 vælgererklæringer og når dermed at komme på stemmesedlen, siger valgforsker. Ministeriet har tre gange påtalt, at partiet snyder med indsamlingen, men kan formentlig ikke gøre mere.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Det er et klart brud på reglerne, når det højreekstremistiske parti Stram Kurs indsamler vælgererklæringer fra danskere uden at indlægge de syv dages betænkningstid, som loven kræver.

Det bekræfter Økonomi- og Indenrigsministeriet på dagen, hvor partiet med den racismedømte advokat Rasmus Paludan i spidsen kun er mindre end 2.000 vælgererklæringer fra at kunne stille op ved næste folketingsvalg.

18.606 erklæringer er i hus, oplyser ministeriet fredag eftermiddag. Paludan skal bruge 20.109 for at stille op.

Ministerium har påtalt lovbrud tre gange
Loven siger, at fra man giver sin e-mail til et parti, skal der gå syv dage, før man modtager en ny e-mail og godkender erklæringen med sit NemId. Men går man ind på Stram Kurs’ hjemmeside og afleverer sin e-mail, bliver man straks ledt over på en side, hvor man kan bekræfte med sin NemId.

Det bliver ikke noget problem for Stram Kurs at få mere end de 20.109 vælgererklæringer, som partiet skal bruge.

Kasper Møller Hansen
Valgforsker

Rasmus Paludan er formentlig fuldt bevidst om regelbruddet, for det er ifølge ministeriet blevet påtalt flere gange.

"Økonomi- og Indenrigsministeriet har tre gange skrevet til Stram Kurs og bedt partiet om at overholde lovgivningen. Fra partiet har vi fået bekræftelse på, at partiet har modtaget henvendelsen, og at Stram Kurs selvfølgelig vil overholde reglerne. Partiet skrev, at vi senere ville høre nærmere fra en af partiets sekretærer, men vi hørte aldrig noget, og partiet overholder fortsat ikke reglerne," skriver ministeriet i en mail til Altinget.

Metoden blev også brugt af Klaus Riskær Pedersen, som på rekordtid fik indsamlet erklæringer nok, så han kunne stille op til valget. Her endte det med, at ministeriet måtte opgive at gøre noget ved det.

I tilfældet med Paludan ser myndighederne igen ud til at stå magtesløse over for bruddet på reglerne.

Kan ikke nå at stramme op før valget
Riskærs brud på reglerne fik alle partier i Folketinget til at aftale, at indsamlingen af vælgererklæringer fremover skal foregå på en offentlig portal på nettet. Men den opstramning får formentlig ingen betydning for Stram Kurs.

Ifølge ministeriet er det aftalt, at den nye portal skal sættes i drift "hurtigst muligt".

"Men det kan ikke nås forud for det folketingsvalg, der skal være senest 17. juni," skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra hverken Rasmus Paludan eller økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) før artiklens publicering. Men ministeren sagde i en pressemeddelelse i forbindelse med aftalen om den nye portal:

"Vi kan ikke leve med, at partier med kreative metoder skyder genvej til en plads på stemmesedlen og dermed potentielt en plads i Folketinget. Selvfølgelig skal der være plads til nye partier, men der skal kun være plads til de partier, der arbejder ærligt og redeligt. Med den her aftale får vi et fremtidssikret system, der både er mere brugervenligt og bedre sikret mod snyd."

Rasmus Paludan kommenterede tidligere på ugen sit lovbrud til Berlingske:

"Hvis vi gør det på samme måde som Klaus Riskær, har jeg ingen kvaler med det. Reglerne er gældende for alle, og reglerne er jo åbenbart, at der ikke er nogen konsekvens ved at gøre det på den effektive måde," sagde Rasmus Paludan og tilføjede ifølge avisen, at han er "lidt fløjtende" med det.

Forsker: Han kommer på stemmesedlen
Raketfarten på Rasmus Paludans indsamling af vælgererklæringer får professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen til at konkludere, at han kan stille op ved det snarlige folketingsvalg.

"Med den hastighed, som han har denne uge, så når han det. Det bliver ikke noget problem for Stram Kurs at få mere end de 20.109 vælgererklæringer, som partiet skal bruge," siger Kasper Møller Hansen til BT.

Et parti skal senest melde sig som opstillingsberettiget 15 dage inden selve valgdagen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Klaus Riskær Pedersen

Iværksætter, partistifter, Borgerlisten (tidl. Klaus Riskær Pedersen), fhv. MEP (V), forfatter
cand.merc. (CBS 1980)

Rasmus Paludan

Stifter, Stram Kurs, advokat
cand.jur. (Københavns Uni. 2008)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00