Debat

Replik: Forskelsbehandling er hverken urimeligt eller racistisk, men ganske legitimt

Christian Friis Bachs kritik af Socialdemokratiets udlændigeudspil er helt forfejlet. Selvfølgelig vil vi ikke sende ukrainere eller andre europæiske flygtninge til tredjelande, skriver Rasmus Stoklund. 

Der er mange eksempler på, at det er helt legitimt at forskelsbehandle. Vi er eksempelvis med i en nordisk pasunion, der gør det lettere for svenskere at få dansk statsborgerskab end spaniere, skriver Rasmus Stoklund (S).
Der er mange eksempler på, at det er helt legitimt at forskelsbehandle. Vi er eksempelvis med i en nordisk pasunion, der gør det lettere for svenskere at få dansk statsborgerskab end spaniere, skriver Rasmus Stoklund (S).Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Rasmus Stoklund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den 1. april havde den radikale folketingskandidat Christian Friis Bach et indlæg i Altinget, hvor han opfordrede Socialdemokratiet til at rive vores udlændingeudspil over set i lyset af den aktuelle flygtningekrise.

Opfordringen fra Christian Friis Bach tager sit udgangspunkt i vores forslag om at flytte asylsagsbehandlingen til et partnerland uden for Europa.

For hvad havde vi stillet op med de ukrainske flygtninge, hvis vi på nuværende tidspunkt var nået i mål med forslaget? Havde vi sendt det ene rutefly efter det andet fyldt med sagesløse ukrainske flygtninge til et modtagecenter beliggende i et land uden for Europa?

Nej, naturligvis ikke.

Vores forslag går ud på at bremse asyltilstrømningen til Danmark fra lande uden for Europa, så vi dels kan sikre kontrol med antallet, der kommer hertil, og dels sætte en stopper for den livsfarlige trafik over Middelhavet og langs migrationsruterne.

Forslaget er ikke møntet på en situation med flygtningestrømme internt i Europa. Flygtninge fra Ukraine eller fra andre europæiske lande vil altså ikke være en del af en overførselsmekanisme.

Forskelsbehandling er helt legitimt

Derudover mener Christian Friis Bach, at forskelsbehandlingen af ukrainske og syriske flygtninge er urimelig. Det er jeg uenig i. 

Den aktuelle flygtningekrise understreger behovet for et nyt asylsystem.

Rasmus Stoklund
Udlændinge- og integrationsordfører (S)

Vi er eksempelvis med i en nordisk pasunion, der medfører, at svenske statsborgere har lettere adgang til at kunne få dansk statsborgerskab end spanske statsborgere. 

Derudover kan en amerikaner ikke benytte sig af den fri bevægelighed inden for EU på samme måde som en tysker. Det er hverken urimeligt eller racistisk, men ganske legitimt.  

Den aktuelle flygtningekrise understreger behovet for et nyt asylsystem. Vi har været nødt til at vedtage en særlov for de ukrainske flygtninge, fordi de europæiske asylsystemer ville bryde sammen, hvis hver enkelt ukrainer skulle have behandlet sin ansøgning om asyl individuelt – på lige fod med asylansøgere fra Iran, Marokko og Syrien.

Derudover er Ukraine en del af Europa og ukrainere er europæere. Der er med andre ord tale om flygtninge fra vores nærområde, og dem har vi en helt særlig forpligtelse over for, da vi som hovedregel mener, at flygtninge skal hjælpes i deres nærområde.

Derfor arbejder vi ufortrødent videre på at realisere vores forslag om at oprette et modtagecenter i et partnerland uden for Europa.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Stoklund

MF og politisk ordfører (S)
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2012)

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)









0:000:00