Kommentar af 
Rasmus Ulstrup Larsen

Rasmus Ulstrup: Medfaderskab og kommercialisering af rugemødre er kun begyndelsen

For at sikre fuldt medfaderskab skal vi enten kunne tillade, at børn har mere end to forældre eller gøre moderskabet så upersonligt som muligt, skriver Rasmus Ulstrup Larsen.

I sidste ende vil selv de borgerlige også ende med at gå ind for flerforældreskab, forudsiger Rasmus Ulstrup.<br>
I sidste ende vil selv de borgerlige også ende med at gå ind for flerforældreskab, forudsiger Rasmus Ulstrup.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rasmus Ulstrup Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I kølvandet på borgerforslaget om medfaderskab, der skabte stor debat tilbage i januar, vil regeringen nu nedsætte en arbejdsgruppe til at komme med bud på, hvordan vi kan kommercialisere rugemoderskab i Danmark.

At vi nu skal forholde os til en kommercialisering af kvinders livmoder, blev der allerede advaret om, da borgerforslaget om medfaderskab blev diskuteret.

Det er den naturlige forlængelse af, at vi lovliggør, at to fædre kan blive registreret som forældre, selvom det kun er den ene, der er biologisk far. For hvis en mand, der ikke har nogen biologisk relation til barnet, skal have ret til at blive anerkendt som fader, hvor efterlader det så moderen? 

Nødvendigt at fratage moderskab

Moderen må nødvendigvis kunne fratages sit moderskab, og som konsekvens heraf må vi forsøge at gøre moderskabet så upersonligt som muligt, så vi kan tilfredsstille mandens ønske. Sådan fødes idéen om at lovliggøre kommercielt rugemoderskab.

I en progressiv verden, hvor alle skal kunne få alt og ikke være begrænset af noget, kaster vi os ud i absurde og uetiske løsninger, for at kabalen kan gå op.

Rasmus Ulstrup
Skribent, Altinget og Kontrast

Men selvom kommercielt rugemoderskab er problematisk nok i sig selv, så stopper det ikke ved det. For der er en anden løsning på, hvordan man kan give en mand ret til faderskab over andres børn, samtidig med at man lader den fødende mor bevare sin status som mor: man lader børn have tre eller flere forældre.

Det er netop denne løsning, som Enhedslisten presser på for. Allerede i sidste uge stillede Enhedslistens Pernille Skipper et skriftligt spørgsmål til ligestillingsminister Trine Bramsen, hvor hun blev bedt om at redegøre for sin holdning til, at børn kan have mere end to forældre. 
 
I sit skriftlige svar afviser Trine Bramsen, at det er en god idé med flere forældre end to, da det i tilfælde af konflikter mellem flere forældre kan ende ulykkeligt for barnet. Et umiddelbart glimrende svar af ministeren.

En progressiv glidebane

Men hvad, Trine Bramsen overser, er, at flerforældreskab netop bliver den logiske løsning, når vi tillader et medfaderskab, der, uden muligheden for tre eller flere forældre, vil indebære, at en mor skal give uigenkaldeligt afkald på det barn, hun lige har født. Den pragmatiske løsning om tre forældre forældre ligger pludselig til højrebenet, når først der er nok sager om mødre, der fortryder afståelsen af deres barn. 
 
Det er interessant at betragte problemstillingen, som et pragteksempel på en progressiv glidebane. I en progressiv verden, hvor alle skal kunne få alt og ikke være begrænset af noget, kaster vi os ud i absurde og uetiske løsninger, for at kabalen kan gå op. 
 
Man kan også sige det anderledes: det startede med tilladelsen af solomoderskabet, som medførte lovliggørelsen af medmoderskabet, som i ligestillingens navn medfører lovliggørelsen af medfaderskabet, som bliver til lovliggørelsen af det kommercielle rugemoderskab, som ender med lovliggørelsen af flerforældreskabet. 

De borgerlige er i vildrede

Her er det vigtigt at forstå, at det ikke er en enkeltstående problemstilling, der er tale om.

Men min forudsigelse vil være, at de borgerliges omfavnelse af teknologi og frihed vil lede til, at de i sidste ende også vil gå ind for flerforældreskab, når tiden kommer. 

Rasmus Ulstrup
Skribent, Altinget og Kontrast

Det ligger i selve senmodernitetens struktur, at problemstillinger som disse opstår. I en kombination af hastig teknologisk udvikling og en etisk tidsånd, der siger, at ingen må begrænses i deres livsudfoldelse, er problemstillinger som disse uundgåelige.

Det er netop denne sociologiske forståelse, regeringen og Trine Bramsen ikke besidder, hvis man tror, at det er muligt at tillade medfaderskab og kommercielt rugemoderskab men alligevel sætte foden ned ved flerforældreskab. 

Hvor venstrefløjen elsker denne progressive udvikling, står de borgerlige i vildrede. Det forekommer overdrevent og overilet selv for liberale at tale om, at børn skal kunne have tre eller flere forældre. Men min forudsigelse vil være, at de borgerliges omfavnelse af teknologi og frihed vil lede til, at de i sidste ende også vil gå ind for flerforældreskab, når tiden kommer. 

Selvom det lige nu fremstår som et outreret ønske fra Enhedslisten, vil udviklingstendenserne i senmoderniteten altid indhente de borgerlige. Og da det kun er børnene, der betaler prisen, kan de voksne jo også være ligeglade.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Ulstrup Larsen

Presse- og kommunikationschef, Tænketanken Prospekt
cand.merc. i erhvervsøkonomi og filosofi (CBS 2016)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00