Regeringen forventer at støtte oliejagten med 20 milliarder

PROGNOSE: Frem til 2042 forventer den danske stat at bruge knap 20 milliarder skattekroner på olie- og gasproduktionen i Nordsøen i form af investeringer og skatterabatter. "Ufatteligt", mener Alternativet før samråd torsdag. 

Mens regeringen leder efter finansiering til sine grønne ambitioner, forventer man at give statsstøtte på knap 20 milliarder kroner til yderligere olie- og gasudvinding i Nordsøen frem til 2042.

Det fremgår af et svar, som skatteminister Morten Bødskov (S) har givet  til Folketinget forud for et længe ventet samråd torsdag.

Danmark forventes ifølge regeringens embedsapparat i perioden fra 2017 til 2042 at skyde 19,4 milliarder kroner i nordsøolien i form af investeringer gennem Nordsøfonden, heriblandt investeringen i genopbygningen af Tyra-feltet, og skatterabatter.

"Det er ufatteligt mange penge at bruge på noget, som direkte modarbejder den grønne omstilling,” siger Alternativets klima- og energiordfører, Rasmus Nordqvist, til Altinget.

Men er det også et stort tal set i lyset af, at Danmark alene i 2018 tjente godt otte milliarder kroner på olien?

"Ja, for med de 20 milliarder gør vi det rentabelt for olieindustrien at fortsætte olieudvindingen."

Danmark tjente cirka otte milliarder kroner på olien sidste år, og den forventes at indbringe staten yderligere 154 milliarder kroner frem til 2047.

"Signalpolitisk forkert"
Tallet er ikke bare højt, det sender også et forkert signal, mener Alternativet.

Det klinger nemlig ekstra hult, når Danmark samtidig ønsker at iklæde sig den grønne førertrøje og kritiserer andre lande for at investere i fossile brændsler.

"Vi kan ikke tale om at være et grønt foregangsland og samtidig understøtte fortidens energiudvinding. Det er signalpolitisk fuldstændig forkert at understøtte olieudvindingen, samtidig med at vi presser resten af verden til at rykke sig,” siger Rasmus Nordqvist.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har ikke ønsket at kommentere på sagen før samrådet torsdag. 

Læs hele artiklen på Altinget: Energi og Klima, hvor du blandt andet får mere baggrund og et grafisk overblik over den estimerede udvikling i investeringer og skatterabatter.

Opdateret klokken 10.00: Det fremgik tidligere af artiklen, at fire ministre var indkaldt i samråd. Altinget er senere blevet gjort opmærksom på, at det kun er klimaminister Dan Jørgensen (S), der skal i samråd, og fejlen er derfor blevet rettet. 

,

Forrige artikel Britisk parlamentsformand afviser afstemning om Brexit-aftale Britisk parlamentsformand afviser afstemning om Brexit-aftale Næste artikel Fra Camerons farvel til Johnsons model: Har du styr på Brexit? Fra Camerons farvel til Johnsons model: Har du styr på Brexit?