Regeringen har ikke flertal for omstridt miljølov

ÅBENHED: Regeringens omstridte miljøoplysningslov er udskudt på ubestemt tid, lyder det fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S). Venstre forventer fortsat en lov, men er skeptisk over for det, regeringen har lagt frem. Åbenhedstinget håber, at loven helt tages af bordet.
Miljøministeren har svært ved at finde flertal bag ny miljøoplysningslov.
Miljøministeren har svært ved at finde flertal bag ny miljøoplysningslov.Foto: Claus Bjørn Larsen
Hjalte T. H. Kragesteen

Den omdiskuterede lov for miljøoplysninger er alligevel ikke på trapperne. Der er simpelthen ikke flertal for regeringens forslag, som skulle være fremsat i Folketinget i april.

Derfor er forslaget nu udskudt på ubestemt tid, oplyser miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

"Forslaget til en ny miljøoplysningslov bliver ikke fremsat i dette folketingsår, og lige nu ser det ikke ud til, at der er et flertal for forslaget," skriver hun i en mail til Altinget.dk.

En ny miljøoplysningslov skal ses i sammenhæng med den nye offentlighedslov, som regeringen gennemførte med Venstre og Konservative i sommeren 2013. Ifølge Venstres miljøordfører, Henrik Høegh, er Venstre da også tiltænkt en medspillende rolle i forhold til den nye miljøoplysningslov.

Det er vigtigt, at der er fuld åbenhed, om alt hvad der handler om registreringer og data. Det vil sige alt det faktuelle om, hvordan miljøet udvikler sig.

Henrik Høegh (V)
Miljøordfører

Partiet er imidlertid ikke voldsomt begejstret for regeringens forslag. 

"Vi vil vurdere, om det her blot er en konsekvensrettelse i forhold til offentlighedsloven, eller om der reelt er yderligere tiltag i den nye lov, før vi siger ja eller nej," siger Henrik Høegh.

Han fortæller, at han forsat afventer et lovforslag fra regeringen, og at han derfor ikke vil uddybe sine overvejelser nærmere. Men han peger dog på, at der er områder, hvor han ikke vil gå på kompromis med åbenheden:

"Det er vigtigt, at der er fuld åbenhed om alt, hvad der handler om registreringer og data. Det vil sige alt det faktuelle om, hvordan miljøet udvikler sig," siger Henrik Høegh. 

Strid debat 
Regeringens intentioner om en ny miljøoplysningslov har været årsag til en strid debat om åbenhed på miljøområdet gennem en længere periode. Både de grønne organisationer og Åbenhedstinget har raset over det forslag, som regeringen sendte i høring i efteråret. Frygten er, at den nye lov vil føre til mere lukkethed, end hvad offentlighedsloven i sig selv fører med sig.

Desuden vurderer Åbenhedstinget, at forslaget både strider mod EU-reglerne og Århus-konventionen, der stiller krav om adgang til miljøoplysninger. Det har Miljøministeriet dog pure afvist.

I december fejrede Åbenhedstinget pludselig, at lovforslaget var sendt i graven, fordi regeringen havde sendt en vejledning i høring om, hvordan den nye offentlighedslov spiller sammen med den nuværende miljøoplysningslov.

Åbenhedstinget havde imidlertid gjort regning uden vært, lød det i januar fra Miljøministeriet, der kunne oplyse, at planen stadig var at fremsætte lovforslaget inden sommer.

Nu er den parlamentariske situation dog ikke længere til det, men miljøministeren lægger dog fortsat op til en ny lov.

"Der er en særlig tradition og et særligt retsgrundlag for åbenhed på miljøområdet. Der skal være tid til den nødvendige politiske debat, og jeg vil ikke haste forslaget igennem Folketinget," skriver Kirsten Brosbøl.

Åbenhedstinget: Lov bør droppes helt
Nils Mulvad fra Åbenhedstinget er glad for, at loven er udskudt. Han håber, at det er et tegn på, at det helt ender med at blive droppet:

"Det er dejligt, at det er udskudt. For jo længere tid, der går, før man strammer reglerne, des bedre er det. Men det er klart, at det er endnu bedre, hvis man helt vælger at opgive det," siger Nils Mulvad.

Han glæder sig desuden over, at Venstre udtrykker en vis bekymring for regeringens udspil.

"Vi ved dog ikke meget om, hvad det dækker over. Venstre har i mange andre sammenhænge været enige med regeringen om at stramme på det her område. Så det kan godt være, at det, de reelt protesterer imod, ikke er så voldsomt," siger Nils Mulvad og fortsætter:

"Men uanset hvad er det godt, hvis det betyder, at der kommer mindre lukkethed."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

Nils Mulvad

Formand, Aabenhedstinget, partner, Kaas & Mulvad, partner, KM24, bestyrelsesmedlem, Gravercentret
ba.scient. i biokemi (Københavns Uni. 1989), journalist (DJH 1989)

Henrik Høegh

Partner og Ejendomsmægler MDE
(Hillerød Handelsskole 1990)

0:000:00