Regeringen lander opkvalificeringsaftale med flere dagpenge til udvalgte ledige

AFTALE: Regeringen har med en bred politisk aftale sikret højere dagpenge til udvalgte ledige i uddannelse, men har samtidig droppet sit forslag om at sikre et dagpengeløft til alle ledige i uddannelse.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

110 procent dagpenge til udvalgte ledige i uddannelse, en suspenderet positivliste i voksenlærlingeordningen samt et kompetenceløft til iværksættere og en håndsrækning til ledige dimittender. 

Det er hovedelementerne i en bred politisk aftale, der afsætter 730 millioner til nye opkvalificeringsindsatser for ledige.

"Vi har forsøgt at løse flere problemer på en gang. På den ene side at give folk, der har mistet deres arbejde, noget at give sig til, så de kan komme i varig beskæftigelse igen," sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), da aftalen blev præsenteret onsdag.

"På den anden side også at løse den meget langsigtede udfordring, vi har i Danmark med, at vi har en arbejdsstyrke, som for manges vedkommende ikke har de kvalifikationer, som arbejdsmarkedet rent faktisk efterspørger."

Der er tale om en todelt aftale, hvor regeringen, Venstre, Radikale, Dansk Folkeparti og Konservative (partierne bag beskæftigelsesreformen, red.) står bag en del af aftalen, der fordeler 340 millioner fra forliget fra 2014. 

Anden del af aftalen er forhandlet på plads mellem forligspartierne minus Konservative. SF og Enhedslisten har efterfølgende valgt at tilslutte sig aftaleteksten.

Her afsættes yderligere 390 millioner til et ekstraordinært løft af ledige.

Ledige får ret til 110 procent dagpenge
Det centrale omdrejningspunkt i den aftale, som Konservative står uden for, er, at forsikrede ledige fra 1. august 2020 og i 2021 får ret til at påbegynde en erhvervsuddannelse med 110 procent af deres hidtidige dagpengesats, hvis uddannelsen er inden for et fag med særligt behov for arbejdskraft.

Det tiltag fremhævede beskæftigelsesministeren som "en meget klar gulerod" til mange nyledige for at påbegynde en erhvervsrettet uddannelse.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00