Regeringen tilbyder 20 års gratis husleje for EU-agentur

BREXIT: Omkring tyve EU-lande konkurrerer om at blive det nye hovedkvarter for EU's lægemiddelagentur EMA, der til 2019 skal flytte ud af London. Regeringen har netop smidt 20 års gratis husleje, el og varme oveni buddet for at få agenturet til København. Opdateret.

Konkurrencen om at blive det nye hjemsted for EU's lægemiddelagentur (EMA) er for alvor blevet skudt i gang, efter ansøgningsfristen udløb i går 31. juli.

Lige op til start er regeringen kommet med nyt argument for, at det skal blive København, der skal overtage EU-agenturet, der til april 2019 skal flyttes fra det Brexit-ramte London til et EU-land.

Regeringen vil betale husleje, el og varme i 20 år for lægemiddelagenturet, hvis Danmark vinder buddet. Det kom i april i år frem, at EU i London har bundet sig til en lejekontrakt, der først udløber i 2039. Udgifter til lejen for det nuværende hovedsæde i Storbritannien kommer til at løbe op i 347,6 millioner euro, vurderes det i en rapport fra Europa-Parlamentet.

Tidligere på sommeren har regeringen også løftet sløret for, at den allerede har reserveret en bygning, som EMA kan flytte direkte ind i. Det er det nybyggede Copenhagen Towers, som ligger i Ørestad. Reservationen af Ørestad-byggeriet er blevet godkendt på et fortroligt aktstykke i Finansudvalget, og det er hemmeligt, hvor meget det koster. Til Politiken lægger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) dog ikke skjul på, at det er et betragteligt beløb.

"Det er ikke et lille beløb, men skyldes en vurdering af, at vi har gode chancer. Ellers havde vi ikke kastet så meget energi i at få agenturet," siger hun til Politiken.

I en video har regeringen præsenteret sin ansøgning. Her promoverer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), prorektor for Københavns Universitet Lykke Friis og overborgmester for Københavns Kommune Frank Jensen (S) byen. Du kan se videoen her:

EU-Kommissionen skal nu gennemse de ansøgninger, der er blevet sendt ind med frist i går. 30. september vil Kommissionen komme med sin vurdering, der skal diskuteres på et EU-topmøde i oktober. Endelig skal de 27 europaministre tage en beslutning om, hvor agenturet skal ligge i november 2017.

EU's ministerråd har i dag offentliggjort listen over de 19 kandidater til at overtage EU's lægemiddelagentur til 2019:

- København, Danmark
- Amsterdam, Holland
- Bruxelles, Belgien
- Barcelona, Spanien
- Lille, Frankrig
- Wien, Østrig
- Milano, Italien
- Stockholm, Sverige
- Dublin, Irland
- Valletta, Malta
- Bonn, Tyskland
- Bratislava, Slovakiet
- Bukarest, Rumænien
- Porto, Portugal
- Helsinki, Finland
- Zagreb, Kroatien
- Athen, Grækenland
- Sofia, Bulgarien
- Warszawa, Polen

Forrige artikel Politisk overblik: Københavnere skal vente længere på skadestuen end jyder Politisk overblik: Københavnere skal vente længere på skadestuen end jyder Næste artikel DF kræver opgør med registreringsafgift DF kræver opgør med registreringsafgift