Regeringen tilbyder 20 års gratis husleje for EU-agentur

BREXIT: Omkring tyve EU-lande konkurrerer om at blive det nye hovedkvarter for EU's lægemiddelagentur EMA, der til 2019 skal flytte ud af London. Regeringen har netop smidt 20 års gratis husleje, el og varme oveni buddet for at få agenturet til København. Opdateret.

Regeringen har reserveret Copenhagen Towers (til højre) i Ørestad, som EU's lægemiddelagentur vil kunne flytte direkte ind i til april 2019.
Regeringen har reserveret Copenhagen Towers (til højre) i Ørestad, som EU's lægemiddelagentur vil kunne flytte direkte ind i til april 2019.Foto: ritzay/Katrine Marie Kragh
Lise-Lotte Skjoldan

Konkurrencen om at blive det nye hjemsted for EU's lægemiddelagentur (EMA) er for alvor blevet skudt i gang, efter ansøgningsfristen udløb i går 31. juli.

Lige op til start er regeringen kommet med nyt argument for, at det skal blive København, der skal overtage EU-agenturet, der til april 2019 skal flyttes fra det Brexit-ramte London til et EU-land.

Regeringen vil betale husleje, el og varme i 20 år for lægemiddelagenturet, hvis Danmark vinder buddet. Det kom i april i år frem, at EU i London har bundet sig til en lejekontrakt, der først udløber i 2039. Udgifter til lejen for det nuværende hovedsæde i Storbritannien kommer til at løbe op i 347,6 millioner euro, vurderes det i en rapport fra Europa-Parlamentet.

Tidligere på sommeren har regeringen også løftet sløret for, at den allerede har reserveret en bygning, som EMA kan flytte direkte ind i. Det er det nybyggede Copenhagen Towers, som ligger i Ørestad. Reservationen af Ørestad-byggeriet er blevet godkendt på et fortroligt aktstykke i Finansudvalget, og det er hemmeligt, hvor meget det koster. Til Politiken lægger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) dog ikke skjul på, at det er et betragteligt beløb.

"Det er ikke et lille beløb, men skyldes en vurdering af, at vi har gode chancer. Ellers havde vi ikke kastet så meget energi i at få agenturet," siger hun til Politiken.

I en video har regeringen præsenteret sin ansøgning. Her promoverer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), prorektor for Københavns Universitet Lykke Friis og overborgmester for Københavns Kommune Frank Jensen (S) byen. Du kan se videoen her:

EU-Kommissionen skal nu gennemse de ansøgninger, der er blevet sendt ind med frist i går. 30. september vil Kommissionen komme med sin vurdering, der skal diskuteres på et EU-topmøde i oktober. Endelig skal de 27 europaministre tage en beslutning om, hvor agenturet skal ligge i november 2017.

EU's ministerråd har i dag offentliggjort listen over de 19 kandidater til at overtage EU's lægemiddelagentur til 2019:

- København, Danmark
- Amsterdam, Holland
- Bruxelles, Belgien
- Barcelona, Spanien
- Lille, Frankrig
- Wien, Østrig
- Milano, Italien
- Stockholm, Sverige
- Dublin, Irland
- Valletta, Malta
- Bonn, Tyskland
- Bratislava, Slovakiet
- Bukarest, Rumænien
- Porto, Portugal
- Helsinki, Finland
- Zagreb, Kroatien
- Athen, Grækenland
- Sofia, Bulgarien
- Warszawa, Polen

Dokumentation

Her er de seks kriterier, som ansøgningerne skal bedømmes på
31. juli er ansøgningsfristen for lande, der ønsker at komme i betragtning til at huse et af de to agenturer. I ansøgningen skal regeringerne forklare, hvordan lige netop deres land lever op til seks kriterier, som skal vægtes lige højt. De er:

1) Agenturet skal være kørende fra det øjeblik, briterne er ude af døren.
Det indebærer, at der er en fungerende bygning, der kan huse de ansatte.

2) Der skal være til at komme til
Byen skal være velforbundet med en lufthavn med hyppige afgange til øvrige EU-hovedstæder, der kan kapere den høje volumen af besøgene til agenturet.

3) Der skal være adgang til international skolegang
De EU-ansattes børn skal kunne fortsætte deres uddannelse i det europæiske skolesystem.

4) Der skal være adgang til et solidt velfærdssystem
Ansatte og deres børn og ægtefæller skal have adgang til et fungerende sundhedsvæsen, socialt sikkerhedsnet og til et velfungerende arbejdsmarked.

5) Kontinuiteten skal sikres
Flytningen skal kunne udføres på en måde, som sikrer kontinuiteten i agenturernes virke. Det gælder både i forhold til, at de skal forblive operationelle, men også at der skal være et fagligt miljø at rekruttere i, hvis nogle nuværende ansatte ikke har lyst til at forlade London.

6) Geografisk spredning
Der er en målsætning om, at EU’s agenturer skal spredes grundigt ud i Unionen.

Ansøgningerne vil blive offentliggjort på Rådets hjemmeside, dog renset for eventuel følsom eller fortrolig information.

Læs mere om processen her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00