Regeringen viderefører fem principper mod overimplementering

EU: Regeringen vil af hensyn til danske virksomheders konkurrenceevne fortsætte fem principper, der skal modvirke overimplementering af EU-regler. Et meget uheldigt signal, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) viderefører de fem principper mod overimplementering, mens EU-implementeringsudvalget med samme formål er blevet nedlagt.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) viderefører de fem principper mod overimplementering, mens EU-implementeringsudvalget med samme formål er blevet nedlagt.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Det koster vækst, arbejdspladser og konkurrenceevne, når Danmark overimplementerer EU-regler.

Sådan lød ræsonnementet fra den tidligere borgerlige regering, der derfor indførte fem principper for at sikre sig mod, at erhvervslivet blev pålagt ekstra byrder, når direktiver og forordninger implementeres i dansk lov.

Og det er fem principper, som den socialdemokratiske regering har valgt at køre videre med.

"Jeg kan bekræfte, at regeringen har videreført de fem principper for implementering af erhvervsrettet EU-regulering," skriver erhvervsminister Simon Kollerup i et folketingssvar til Enhedslisten.

Det er jo helt fair, at man vil tage særlige hensyn til miljø, forbrugere, arbejdstagere eller noget helt fjerde. Det kan man så gøre med åbne øjne. Det gjorde man bare ikke før.

Morten Holm Østergaard
Erhvervspolitisk chef, Landbrug & Fødevarer

Gode konkurrencevilkår
Blandt principperne er, at den nationale regulering som udgangspunkt ikke bør gå videre end minimumskravene i EU-reguleringen, og at undtagelsesmuligheder bør udnyttes.

"Vi har fastholdt principperne, fordi vi ønsker, at dansk erhvervsliv skal have gode konkurrencevilkår på det europæiske marked," skriver erhvervsministeren yderligere.

Vi har fastholdt principperne, fordi vi ønsker, at dansk erhvervsliv skal have gode konkurrencevilkår på det europæiske marked.

Simon Kollerup (S)
Erhvervsminister

Han understreger dog samtidigt, at principperne skal ses som en rettesnor, som kan fraviges, når "væsentlige hensyn" taler for det. Det kan eksempelvis være grønne hensyn eller hensyn til forbrugerbeskyttelse.

Linjen ærgrer alligevel Danmarks Naturfredningsforening.

"Helt grundlæggende havde vi selvfølgelig håbet, at en ny regering ville have gjort op med den tidligere regerings ønske om en så udbredt minimumsimplementering som muligt," siger Morten Pedersen, afdelingschef for natur og miljø.

Dokumentation

De fem principper

1. Den nationale regulering bør som udgangspunkt ikke gå videre end minimumskravene i EU-reguleringen. 
2. Danske virksomheder bør ikke stilles dårligere i den internationale konkurrence, hvorfor implementeringen ikke bør være mere byrdefuld end den forventede implementering i sammenlignelige EU-lande. 
3. Fleksibilitet og undtagelsesmuligheder i EU-reguleringen bør udnyttes. 
4. I det omfang, det er muligt og hensigtsmæssigt, bør EU-regulering implementeres gennem alternativer til regulering. 
5. Byrdefuld EU-regulering bør træde i kraft senest muligt og under hensyntagen til de fælles ikrafttrædelsesdatoer.


0:000:00